NMCX boekt tegelwiprecords en gaat langlopende samenwerking aan

NMCX boekt tegelwiprecords en gaat langlopende samenwerking aan

Gisteren
Nieuwe energie, Nieuws

Feest bij het Centrum voor Duurzaamheid NMCX. De organisatie heeft de succesvolste editie van het Haarlemmermeers Kampioenschap tegelwippen, ook wel HaKa genoemd, achter de rug en een nieuwe manier van samenwerken met de gemeente voor de boeg.

Wethouder Charlotte van der Meij was hoofdgast bij de feestelijke bijeenkomst maar moest ook flink aan de bak want de eer om de winnaars van het tegelwippen te huldigen was aan haar. 

Records 

In 2024 sneuvelde veel records bij het HaKa. Neem alleen al het aantal deelnemers: honderd. In voorgaande jaren waren dat er respectievelijk 46, 57 en 74. Die honderd deelnemers waren goed voor een oppervlakte van 1400 vierkante meter. Ongeveer 3,5 basketvelden, rekende wethouder Charlotte van der Meij voor. Ook dat is een record. Net als voorgaande jaren haalde Dura Vermeer de gewipte tegels bij de deelnemers thuis op. In totaal moest het bedrijf 139.122 kilo aan tegels ophalen in Haarlemmermeer. Dat is een kleine 40.000 kilo meer dan vorig jaar.

Percentages 

Heel prettig voor de deelnemers aan het HaKa is dat je niet kansloos bent als je een kleine tuin hebt. Je kunt zelfs winnen van een deelnemer met een enorme lap achter zijn huis omdat NMCX rekent met percentages in plaats van vierkante meters, zoals bij de meeste andere tegelwipwedstrijden gebeurt.  

Ymere 

Voor een niet onbelangrijk deel moeten de credits voor de glanzende cijfers van het afgelopen HaKa naar Ymere, vinden NMCX-directeur Karen Meinhardt en wethouder Charlotte van der Meij. De corporatie heeft namelijk in een brief haar huurders opgeroepen om mee te doen aan het HaKa. Een actie die Ymere vast van plan is te herhalen.

Grondoppervlakte 

Want er komt ook in 2025 weer een HaKa. Dat staat vast. En dat is ook hard nodig, maakte wethouder Charlotte van der Meij duidelijk. De gemeente moet écht samen met inwoners en bedrijven zo veel mogelijk vergroenen om wateroverlast en hittestress tegen te gaan. Die opdracht kan niet alleen aan de gemeente worden overgelaten omdat deze slechts 30 procent van de grondoppervlakte van Haarlemmermeer in handen heeft. De andere 70 procent is van de inwoners en bedrijven dus het meeste moet dáár vandaan komen. 

Daar komt nog eens bij dat de gemeente beperkt is in haar mogelijkheden om te vergroenen want er moeten wegen zijn en woonwijken en scholen en fiets- en voetpaden om maar wat te noemen. 

NMCX boekt tegelwiprecords en gaat langlopende samenwerking aan.

Oase 

Vergroenen is trouwens niet alleen maar een urgente opdracht maar kan juist ook leuk zijn, zeker het resultaat. Dat bleek wel uit de verhalen over en van de winnaars.  

Neem Martijn en Kaie. Hun tuin was bedekt met allemaal kleine tegeltjes. Samen hebben zij de boel flink op de schop genomen met een oase als resultaat, vindt wethouder Charlotte van der Meij. Leuk voor Martijn en Kaie maar ook voor verschillende insecten die blij zijn met de inheemse planten die in plaats van al die stenen zijn gekomen. 

Pronkstuk van deze oase is een heuse mini-wadi (wadi = waterafvoer-drainage, red.), een verlaging waar het teveel aan regenwater tijdelijk in kan blijven en langzaam de grond in kan zakken. Zonder zo’n wadi en met stenen, stroomt het water regelrecht het riool in en als de capaciteit daar niet op is berekend, kan wateroverlast ontstaan. 

Terras 

Uit andere voorbeelden kwam naar voren dat tegelwippen in je tuin je mogelijkheden helemaal niet hoeven te beperken. Dat je zonder tegels geen terras kunt hebben bijvoorbeeld, is een fabel sinds de uitvinding van waterdoorlatende tegels. De gemeente past deze ook toe bij bijvoorbeeld de aanleg van parkeerplaatsen. 

NMCX-directeur Karen Meinhardt en wethouder Charlotte van der Meij stonden tijdens de bijeenkomst nog even stil bij de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Dat deden ze bij een nieuw aangeschafte elektrische bakfiets. Daarmee is NMCX een mobiel energieloket rijker. De organisatie kan hiermee bijvoorbeeld winkelcentra binnen komen en huisbezoeken afleggen.

Sterspeler 

Over de nieuwe samenwerkingsovereenkomst zei wethouder Charlotte van der Meij bij de bakfiets dat de gemeente nu een vaste partner heeft gecontracteerd voor de lange termijn. Dat is beter dan een subsidierelatie. 

Gemeente en NMCX geven elkaar zo meer zekerheid en daarmee zijn inwoners en bedrijven die hun huis of bedrijf willen verduurzamen eveneens voor de lange termijn verzekerd van hulp en ondersteuning. “Het is alsof je je sterspeler van het topteam contractueel vastlegt”, complimenteerde de wethouder directeur Karen Meinhardt en haar organisatie.