‘Mier nú bestrijden vóór temperatuur stijgt’
Het college maakt haast met de bestrijding van het mediterraan draaigatje. Dat is een schadelijke miersoort die is opgedoken op enkele plekken in Rijsenhout en in delen van Graan voor Visch in Hoofddorp, in zowel de openbare ruimte als bij particulieren.
Het mediterraan draaigatje. Foto: Jitte Groothuis (Groothuis onderzoek en advies)
De mier wordt thermisch (met stoom of heet water) een kopje kleiner gemaakt. Dat moet gebeuren voordat het warme weer zich aandient want hoe hoger de temperatuur, hoe actiever het draaigatje, hoe groter de overlast en de schade en hoe hoger de kosten. Dat geldt vooral voor de openbare ruimte.
In de gaten
De bestrijding van de mier gaat toch al flink in de papieren lopen. Rekening moet worden gehouden met een bedrag van enkele tonnen. De gemeente houdt het invasieve insect dan ook al enige tijd in de gaten en heeft het al eerder de oorlog verklaard. Daar is volop reden toe zoals hier is te lezen.
Thermisch
De mier is zeer lastig te bestrijden en heeft in Haarlemmermeer, net als in de rest van Nederland, geen natuurlijke vijanden. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) heeft voor de bestrijding van het draaigatje in Rijsenhout en Graan voor Visch een plan gemaakt.
Het is duidelijk dat de gemeente het niet bij een eenmalige thermische bestrijding kan laten. Een combinatie van bestrijdingsmethoden werkt het beste, zeggen deskundigen van het cluster Beheer en Onderhoud. Hun blik is daarbij behalve op de thermische bestrijding ook gericht op een methode met lokaas. De daarvoor benodigde toestemming is kort geleden gegeven. Deze aanpak werkt het beste, is de heersende opvatting bij Beheer en Onderhoud, als de mierenkolonie verkleind en verzwakt is.
Particulieren
Vast staat dat de uitvoering van het bestrijdingsplan enkele jaren in beslag nemen. Bepalend voor het resultaat is ook de medewerking van de eigenaren van de kassencomplexen in Rijsenhout.
Ook dáár moet de kolonie worden bestreden. “De mier houdt zich niet aan de grenzen tussen de openbare ruimte en kassen van particulieren”, zeggen betrokken beleidsambtenaren van het cluster Beheer en Onderhoud. Met de eigenaren van de kassen is overleg gaande. “Er is een gezamenlijke aanpak nodig om verspreiding van het mediterraan draaigatje tegen te gaan.”