Willeke van Wijk op het erf van haar boerenbedrijf

Met Elkaar Overweg in Haarlemmermeer

09 juni 2023
Nieuws

De zomer is in aantocht. Een periode met meer landbouwverkeer op de wegen in Haarlemmermeer, want de oogsttijd breekt aan. Dat levert soms verkeersonveilige situaties op. Boerin Willeke van Wijk kan erover meepraten.

“Wanneer we een grote trekker gebruiken met een brede landbouwmachine, rijd ik er in een auto achter met de knipperlichten aan. Zo bieden we extra veiligheid voor andere weggebruikers en  ruimte aan de trekker wanneer deze een bocht moet maken om veilig het land op te gaan”, zegt Willeke van Wijk.  

Sinds twee en half jaar heeft Van Wijk het agrarisch bedrijf van haar vader overgenomen. Op haar vijftigste ging ze aan de slag als boerin. “Eigenlijk ben ik chemisch onderzoeker van beroep, maar ik heb nu het familiebedrijf overgenomen”, licht ze toe vanuit haar kantoor op het erf aan de Hoofdweg. “We hebben nu de vijfde generatie die boert en bekend is met de streek.”

Willeke van Wijk op het erf van haar boerenbedrijf. Foto: Jur Engelchor

Stress

Laatst had Willeke te maken met een automobilist die ongeduldig werd, toen ze in haar auto de trekker begeleidde: “Hij stopte naast de berm, waar ik met mijn auto stond, en draaide zijn raampje naar beneden om me even flink de huid vol te schelden. Hij wees op zijn voorhoofd; om daarna met een ‘Ben je helemaal gek geworden’ hard door te rijden. Dergelijk gedrag komt binnen. Waarom doen mensen zo? Al die stress. Ik zou zeggen: tel tot tien en je kunt zo weer verder. De extra verkeersveiligheidsmaatregelen die we nemen zijn er niet voor niets.”

Wacht even met inhalen tot je voldoende ruimte hebt. Foto: Jur Engelchor

Onderzoek toont belang regionale campagne ‘Met elkaar overweg’

De drukte en sociaal gedrag op de weg leeft sterk onder de inwoners van de Vervoerregio zo blijkt uit een recent onderzoek onder ruim vijfhonderd inwoners. Negen op de tien ondervraagden geven aan dat ze ‘rekening houden met elkaar op de weg’ en ‘elkaar voldoende ruimte geven’ belangrijke thema’s vinden. Toch lukt het niet altijd om sociaal gedrag op de weg te vertonen. Stress, haast en drukte  zijn redenen voor inwoners om zich soms minder sociaal in het verkeer te gedragen. Juist dan is het belangrijk rekening te houden met de behoeftes van anderen in het verkeer. De ‘Met elkaar overweg’-campagne maakt mensen hiervan bewust. Om het zo voor iedereen prettiger en veiliger te maken.

Herkenbare verkeerssituaties met concrete oproep

De regionale campagne roept mensen op om juist op drukke momenten extra scherp te zijn en je gedrag aan te passen. De campagne geeft  vijftips om sociaal, veilig en relaxt aan het verkeer deel te nemen, ook bij drukte en diversiteit in snelheid. :

  1. Houd voldoende afstand tot anderen 
  2. Wacht even met inhalen totdat je voldoende ruimte hebt 
  3. Geef aan wat je gaat doen. Steek bijvoorbeeld je hand uit als je wilt afslaan 
  4. Neem de tijd voor je reis en laat je niet gek maken als je een keer te laat komt
  5. Wees vriendelijk naar andere verkeersdeelnemers. Positiviteit is besmettelijk!

Dit soort kleine acties in het verkeer kunnen een groot verschil maken voor de veiligheid en de sfeer op de weg.

De campagne ‘Met elkaar overweg’ loopt in juni en juli 2023 in alle veertien gemeenten van de Vervoerregio Amsterdam. Lees meer over de campagne en bekijk de straatinterviews op www.verkeerenmeer.nl/campagnesexterne-link-icoon

Lees meer over de agrarische onderneming van Willeke van Wijk. 

Het logo van de campagne Met elkaar Overweg

Geef elkaar wat ruimte en blijf vriendelijk en positief.

Agrarisch ondernemen

Het is niet zo dat er altijd onbegrip is. Ze heeft geen spijt van haar verandering van beroep. Volgens Van Wijk zijn er veel nieuwe ontwikkelingen in de sector. “Het agrarisch ondernemen is de afgelopen  jaren flink veranderd. Zo zijn we andere gewassen gaan telen. Aardappels, suikerbieten, zaaiuien en tarwe hadden we traditioneel. Nu verbouwen we brouwgerst voor bier en dit jaar gaan we veldbonen telen die gebruikt worden als vleesvervangers voor de supermarkt.”

Boerin Willeke van Wijk bij haar akkers met brouwersgerst. Foto: Jur Engelchor

Andere voorbeelden zijn de maatregelen die Van Wijk  heeft ingevoerd voor herstel van biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. “Als chemicus weet ik als geen ander hoe belangrijk dat is. Ik wil dat er geen residu van mijn bedrijfsvoering in het milieu komt.” Dat levert interessante discussies op met de familie, vertelt ze, want de ingrepen die hiervoor nodig zijn, betekenen flinke investeringen. Zelf is Willeke  ervan overtuigd dat duurzaam boeren de beste optie is. “We werken nu met een eco-ploeg, we doen aan mestopslag en teeltvrije zones, we zaaien kruidenrijke akkerranden in, en hebben met subsidie een innovatieve wasplaats geïnstalleerd om landbouw werktuigen te reinigen. Voor je het weet, word je zelf een expert.”

Bloemrijke akkerranden

Willeke  ziet ook dat de maatregelen aanslaan. “In mijn vrije tijd ben ik jager en dan merk je als je door de velden loopt dat er steeds meer wild komt. Patrijzen, hazen, fazanten. Waarschijnlijk komt dat door die bloemrijke akkerranden. Weinig inspanning, veel effect. Afgezien van het onkruid dat we zien overlopen naar onze landbouwgrond, heb je er weinig omkijken naar. Begin september moet je een keer maaien en half oktober nog een keer langs de slootkant. Schoon water trekt ook dieren aan. Ooievaars en witte reigers die afkomen op de kikkers, maar ook aalscholvers. Minder leuk zijn de kraaien en kauwen, die zijn echt een drama. Ze trekken zaailingen met wortel en al eruit.”

Grasoogst

“En dan heb je nog de ganzen die de luchtvaart ontregelen rond Schiphol. Wij telen nu een grassoort die minder vogels aantrekt en dat doen we op grond die we van Schiphol pachten. De opbrengst wordt dan geleverd aan producenten van alternatieve bouwmaterialen waarin dat gras is verwerkt. En een deel gaat naar de geitenboeren. Binnenkort zul je het zien. Dan begint de grasoogst.”