Meer subsidies voor kleinere cultuurevenementen
De gemeente Haarlemmermeer wil het organiseren van kleinschalige evenementen en het aanbieden van een divers en laagdrempelig cultuuraanbod stimuleren. Daarom komt er in de subsidieregeling van 2025 meer ruimte voor kleinere cultuur initiatieven. Dat heeft het college van B&W vastgelegd in de nieuwe subsidieregelingen voor evenementen en kunstactiviteiten. Tegelijk zijn ook de nieuwe subsidieplafonds voor 2025 vastgesteld.
Kunst verbroedert
Samen genieten van een kunstactiviteit of een evenement draagt bij aan het gevoel van saamhorigheid en vermindert eenzaamheid. Daarom vindt het college het belangrijk dat er voor inwoners en bezoekers een divers en laagdrempelig cultuuraanbod is. Om dat mogelijk te maken stelt de gemeente subsidies beschikbaar voor het uitvoeren van kunstactiviteiten en van kunstevenementen en voor het organiseren van grotere evenementen (voor meer dan 100 bezoekers).
Nieuwe subsidieregelingen
Op 27 februari 2024 stelde de gemeenteraad de nieuwe Algemene subsidieverordening Haarlemmermeer 2024 (Asv) vast. Omdat er een nieuwe verordening is moeten er ook nieuwe subsidieregelingen worden vastgesteld. Tegelijk zijn de nieuwe subsidieplafonds voor 2025 vastgesteld. Subsidieplafonds zijn de maximum bedragen die de gemeente voor de subsidies beschikbaar stelt. Voor evenementen is volgend jaar 72.700 euro beschikbaar. Voor kunstactiviteiten en kunstevenementen is in totaal 110.100 euro gereserveerd. Dat is ongeveer vergelijkbaar met voorgaande jaren.
Meer ruimte voor kleine kunstevenementen
Met de nieuwe subsidieregeling maakt de gemeente Haarlemmermeer meer ruimte voor kleine kunstevenementen en activiteiten. Onder een kunstactiviteit vallen activiteiten die zijn gericht op een breed publiek en zich bezighouden met muziek, theater, dans, zang, beeldende kunst, vormgeving, film of nieuwe media. Onder kunstevenementen wordt verstaan: een tentoonstelling, expositie of een kunstmarkt. Voorheen kregen dit soort evenementen heel soms een subsidie maar nu zijn er reguliere subsidies voor dit soort kleinere activiteiten beschikbaar.
Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur): “Door deze aangepaste subsidieregeling kunnen vooral kleinere organisaties makkelijker een activiteit organiseren. En wat is er nou leuker dan een tentoonstelling, een evenement of een optreden bij jou in de buurt bijwonen?”
De gemeente wil het organiseren van kleinschalige evenementen en cultuuraanbod stimuleren. Foto: Jur Engelchor.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een cultuursubsidie moet een activiteit bijdragen aan een levendige en aantrekkelijke gemeente, het culturele klimaat versterken en bedoeld zijn voor een breed publiek. Een evenementensubsidie kan worden aangevraagd voor evenementen voor meer dan 100 bezoekers die bijdragen aan het imago van Haarlemmermeer als een levendige en toeristisch-recreatief aantrekkelijke gemeente. Ook moet het evenement inwoners van de gemeente of bezoekers uit de omliggende gemeenten trekken.
Makkelijker
Tot nu toe moesten aanvragers ieder jaar opnieuw een aanvraag doen onder de noemer ‘eenmalige culturele projecten’. Vanaf 2025 is in de nieuwe subsidieregeling het ‘eenmalige’ verwijderd en kan in het volgende jaar een herhaalde aanvraag gedaan worden. Voorwaarde is wel dat de kunstactiviteit en/of het kunstevenement het jaar daarop niet een exacte herhaling mag zijn van het voorgaande jaar. Ook moet de aanvrager aan alle eisen voldoen en moet het binnen het beleid en het subsidieplafond passen. Ook nieuw is dat mensen die voor het eerst een aanvraag doen of een startende vereniging/stichting zijn, in de subsidieaanvraag kunstactiviteit of kunstevenement kunnen aangeven welke presentatiehulpmiddelen hiervoor eenmalig nodig zijn. Deze kosten werden tot nu toe niet door de gemeente vergoed maar omdat veel startende verenigingen en stichtingen hier tegenaan liepen is de subsidieregeling verruimd.