‘Meer circulair wordt het niet’
Hergebruik in optima forma. Of zoals wethouder Marjolein Steffens-van de Water, verantwoordelijk voor onder meer de openbare ruimte van Haarlemmermeer, twittert: “Meer circulair wordt het niet.”
Ze heeft het over betonstraatstenen die bij herinrichtingen van die openbare ruimte los komen te liggen en voortaan niet meer worden afgevoerd naar de verwerkingsinstallatie maar naar de firma Vrijbloed aan de Luzernestraat in Nieuw-Vennep. Met dit bedrijf werkt de gemeente samen aan een zogenoemde circulaire materialenhub. Wethouder Steffens heeft deze nieuwe aanwinst onlangs geopend.
Selecteren, sorteren, palletteren
Je zou hub kunnen vertalen met spil. De gemeente heeft bij de firma Vrijbloed een flink opslagterrein gehuurd. Hier maakt het personeel van Vrijbloed de stenen schoon, selecteert, sorteert en legt ze op een speciale manier neer (palletteren) zodat ze bij nieuwe herbestratingen in de openbare ruimte machinaal kunnen worden gelegd.
Deze werkzaamheden worden bekostigd door de aannemers die verplicht zijn de stenen te hergebruiken bij de uitvoering van gemeentelijke opdrachten.
Het circulaire materialendepot in werking. Foto: Jur Engelchor
Kneusjes
Er zijn veel en belangrijke redenen voor deze pilot met hergebruik van betonstraatstenen. Om te beginnen moet de uitputting van grondstoffen worden tegengegaan en dankzij de circulaire materialenhub hoeven minder nieuwe voorraden te worden aangeboord.
Wethouder Steffens op twitter: “...en van de kneusjes (de stenen die niet kunnen worden hergebruikt) wordt betongranulaat gemaakt dat weer wordt gebruikt voor asfalt en voor de productie van prefab woningen.”
Trots
Verder levert hergebruik financiële voordelen op en wordt door hergebruik minder CO2 uitgestoot. Ook grote pluspunten zijn het feit dat Vrijbloed een lokale ondernemer is en dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt door de circulaire materialenhub zeer nuttig werk kunnen doen.
Wethouder Steffens op Twitter: “Ik ben trots dat we als gemeente met een lokale ondernemer pionieren en deze pilot doen!”
Wethouder Marjolein Steffens-van de Water opent het circulaire materialendepot. Foto: Jur Engelchor