Kick Pruijs, de held zonder eerbetoon
Harold Kip heeft verstand van marketing en communicatie. Daarom werd hij gevraagd om de website van wielervereniging ASC Olympia op te knappen. Tussen de vele oude artikelen die hij daar vond, zat het heldenverhaal van Kick Pruijs. Deze vondst leidde tot een toertocht op 14 juli 2019.
ASC Olympia uit Amsterdam is 120 jaar en daarmee de oudste wielervereniging van Nederland. Een van hun wielrenners Kick Pruijs redde op 14 juli 1935 met gevaar voor eigen leven een aantal inzittenden uit een neergestort vliegtuigje bij Hoofddorp.
Het wrak van de Kwikstaart. Foto: Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad/Het Leven
Op de plek des onheils staat nu de fietsersbrug over rijksweg 4 die de naam van de held van Olympia draagt. Harold Kip vindt het een fantastisch verhaal. De fietsende marketeer is ermee aan de haal gegaan en het resultaat is dat op zondag 14 juli de eerste Gran Fondo Kick Pruijs op het programma staat.
Kwikstaart
Dat verhaal van Kick is ongeveer als volgt. Op 14 juli 1935 zag Kick Pruijs op de Geniedijk, ter hoogte van de A4, een splinternieuwe Fokker 22, de Kwikstaart, neerstorten. De 19-jarige wielrenner, zoon van een voddenboer uit Amsterdam, was die zondagochtend bij De Hoek gestart in een wielerwedstrijd. Hij sprong van zijn fiets en rende naar het vliegtuigje. Hij trok er enkele passagiers uit, deed een vergeefse poging de cockpit te openen en was zelf nog maar net uit het vliegtuigje gesprongen toen het in de brand vloog. Zes mensen kwamen om het leven. Onder hen vier bemanningsleden.
Aan de haal
Ondanks zijn heldendaad wilde dit verhaal decennialang maar geen heldenverhaal worden voor Kick Pruijs. Dat kwam door zijn oom Cas die er door list en bedrog zijn verhaal van maakte. Kick heeft later met hem gebroken.
Het heeft lange tijd aan hem gevreten dat een ander aan de haal is gegaan met zijn actie. Behalve door de toenmalige voorzitter van de wielerbond is hij nooit bedankt voor zijn levensreddende interventie.
Tot oud-Volkskrant journalist Gijs Zandbergen vele jaren later het échte verhaal optekende uit de mond van Kick Pruijs die toen 84 jaar was. Een eerdere poging van diezelfde Zandbergen om een busviaduct naar de heldhaftige wielrenner te vernoemen, mislukte.
Racefiets
Maar met een briefje in 2013 aan de toenmalige Haarlemmermeerse sportwethouder Michel Bezuijen had hij wel succes. De fietsbrug over de A4 draagt nu wel de naam van Kick Pruijs. Heel triest maar wel een passend slot van dit verhaal is dat dit eerbetoon voor Kick Pruijs zélf te laat kwam. Hij overleed op 24 december 2006 op 90-jarige leeftijd.
En dus moest ook Harold Kip naar de dochter van de held van dit verhaal om toestemming te vragen de toertocht van ASC Olympia Gran Fondo Kick Pruijs te noemen. Dat heeft hij op passende wijze gedaan. Hij heeft haar niet gebeld, niet gemaild, niet geappt. “Ik ben op de racefiets gestapt, ben naar haar toe gefietst en heb het haar gevraagd.”
De toertocht
Gran Fondo Kick Pruijs was in 2019 een toertocht van zo’n 120 kilometer die in Haarlemmermeer niet alleen over de fietsersbrug voerde maar ook over de Big Spotters Hill en langs de Polderbaan. Nog een vermeldenswaardig klimmetje is het Kopje van Bloemendaal. De koffiepauze is op de boulevard bij Zandvoort. Behalve de Routiers Cycling Club, de recreatieve rennersdivisie van ASC Olympia, opgericht door diezelfde Harold Kip, konden ook andere toerfietsers meedoen. Gratis.