Jongerengemeenteraad: iets voor jou?
Ze zijn nog heel jong: Jayden Gauri (16), voorzitter en Cheryl Spaargaren (17) lid van de Jongerengemeenteraad. Samen met de overige raadsleden vertegenwoordigen zij alle jongeren in de gemeente Haarlemmermeer. Wat doet de Jongerengemeenteraad en hoe kan je ze bereiken? En is het misschien iets voor jou? Dat vertellen Jayden en Cheryl.
De Jongerengemeenteraad geeft gevraagd en ongevraagd advies. Jayden: “Advies in de breedste zin: aan de gemeenteraad en aan iedereen die wil weten wat Haarlemmermeerse jongeren belangrijk vinden. Eén keer per jaar organiseren we een evenement voor jongeren. Ook dat is breed: van een bijeenkomst rond verkiezingen tot een voetbaltoernooi.”
Gevraagd en gestalkt
Jayden weet het nog precies: “Ik ben drie jaar en elf maanden geleden gevraagd of dit iets voor mij was. In de zomervakantie van 2019 sprak ik met de toenmalige ambtelijk begeleider van de Jongerengemeenteraad en op 19 december 2020, op mijn verjaardag, ben ik geïnstalleerd. De interesse in politiek was er al wel. Nu, na bijna vier jaar weet ik hoe bepaalde politieke processen lopen, hoe het ambtelijk en politieke apparaat werkt. Ik heb er veel van geleerd. Bijvoorbeeld hoe je het spreken makkelijker kan maken door de tekst letterlijk uit te schrijven. Je neemt het door, het zit in je hoofd, dat helpt.”
Voor Cheryl voelde het alsof ze ‘gestalkt’ werd door de Jongerengemeenteraad: “Ik kwam ze overal tegen in een tijdsbestek van een paar maanden. Tijdens een scholieren debattoernooi in de tweede klas, op de Sportfair en op Instagram. Ik dacht: drie keer is scheepsrecht: ik moet me aansluiten. Mijn installatie was in de zomer van 2021, maar ik ben in december 2020 begonnen. De installatie is op twee momenten per jaar. Vroeger was ik heel erg gericht op de politiek. Nu zie ik het als hulpmiddel om een doel te bereiken. En dat is bijdragen aan verandering in de maatschappij. Door de Jongerengemeenteraad zijn mijn inzichten gegroeid.”
Werkgroepen
Als voorzitter houdt Jayden zich niet bezig met een specifiek onderwerp. “We hebben werkgroepen die zich bezighouden met verschillende onderwerpen. Tussen de raadsvergaderingen door komen de werkgroepen bij elkaar om aan de projecten te werken. Zo is er bijvoorbeeld een werkgroep Veiligheid en verkeer.”
Cheryl: “Ik maak deel uit van de werkgroep Veiligheid. Hierdoor hebben we veel contact met YouChoose, een campagne van de gemeente die zich inzet voor een toekomst zonder (steek)wapens en zonder drugs in Haarlemmermeer. Ik wil graag een bijdrage leveren om wapenbezit tegen te gaan.”
De Jongerengemeenteraad vergadert. Foto: Jur Engelchor
Raadzaal
Eens in de zes weken vergadert de Jongerengemeenteraad in de raadzaal in het Gemeentekantoor. Cheryl: “De leden vertegenwoordigen geen politieke partij. Dat past niet bij de Jongerengemeenteraad. Dat is wel belangrijk, want zo staat wat jongeren willen voorop. Wij vertegenwoordigen alle jongeren. Dat is veel eerlijker. Natuurlijk heeft iedereen van ons een politieke mening. Ik ben zelf aangesloten bij een landelijke partij.”
Jayden: “Het bijwonen van vergaderingen is geen verplichting. Het is vrijwilligerswerk. Je doet maatschappelijke ervaring op. Maar: vrijwillig is niet vrijblijvend.”
Minimum en maximum
De Jongerengemeenteraad bestaat op dit moment uit vijftien leden. Cheryl: “Dat is wel het minimum aantal. Het maximum is 24 tot 27 leden. We hebben nog stoelen leeg in de raadzaal, dus ruimte voor nieuwe, enthousiaste leden!”
Jayden vult aan: “Het is goed als er met nieuwe leden ook nieuwe energie in de groep komt en nieuwe inzichten. Ook is het goed voor de continuïteit van de Jongerengemeenteraad. We zoeken ook actief, bijvoorbeeld met onze stand bij de Sportfair. Dat heeft een lid opgeleverd.”
Onderwerpen inbrengen
Jongeren kunnen op heel veel manieren hun onderwerpen inbrengen. Cheryl: “Dat kan door inspreken tijdens een vergadering, via de socials en via de mail jongerenemeenteraad@haarlemmermeer.nl. We staan altijd open voor nieuwe inbreng. En ben je benieuwd wie er in de Jongerengemeenteraad zit? Check dan even onze pagina.”
Top-moment
Of Jayden en Cheryl een top-moment kennen in hun Jongerengemeenteraadsperiode? Jayden vindt van niet. “Alles bij elkaar maakt het totaalplaatje compleet. We hebben veel gedaan om de Jongerengemeenteraad te krijgen waar we nu zijn. Een noemenswaardig succes is wel dat wij nu aansluiten bij de dodenherdenking en de herdenking van het slavernijverleden. Het gaat niet om de grote dingen. We vieren ook kleine successen, zoals bijvoorbeeld verlichting bij de Toolenburgerplas.”
Cheryl kan wel een aantal piekmomenten bedenken: “Inspreken bij de gemeenteraad, of daar een presentatie geven. Of als de burgemeester bij ons langskomt. Maar ook het werkbezoek aan de politie. Het is eigenlijk één groot piekmoment. Ik ben heel dankbaar voor mijn afgelopen jaren bij de Jongerengemeenteraad. Het heeft me helpen groeien.”
Leonie Haddeman, ambtelijk ondersteuner van de Jongerengemeenteraad: “Als begeleider zie ik dit als een belangrijke uitlaatklep en een mooi groeiproces. Je groeit op persoonlijk en inhoudelijk vlak. De leden kunnen trainingen volgen en zij helpen en steunen elkaar. Kortom: ze groeien.”
Jayden Gauri, voorzitter en Cheryl Spaargaren, lid van de Jongerengemeenteraad. Foto: Jur Engelchor
Voor elkaar gekregen
De Jongerengemeenteraad heeft al heel wat voor elkaar gekregen. Zo is bijvoorbeeld de veiligheid van het skatepark in Floriande verbeterd en staan er boxen met onderhoudsmaterialen op de locatie. De Haarlemmermeerse gemeenteraad heeft de motie ‘De jeugd heeft de toekomst’ aangenomen. Het idee en ongevraagd advies van de Jongerengemeenteraad om de leeftijdsgrens om fractie assistent van een politieke partij te worden, te verlagen van 18 naar 16 jaar. Ook de medewerking aan de YouChoose-campagne tegen messenbezit en drugscriminaliteit mag niet ontbreken.
Lid worden
Jayden: “De Jongerengemeenteraad is er voor iedereen die zich wil aansluiten. Wil jij meedenken, meepraten en meedoen? Ben je tussen de 12 en 21 jaar? Woon je in Haarlemmermeer? Kom dan eens kijken bij een vergadering of neem contact op. Het kan zomaar iets voor je zijn. En je wordt altijd met open armen ontvangen.”