Boomspiegel

‘Je merkt gewoon, mensen worden er blij van’

05 december 2022
Openbare ruimte

In Haarlemmermeer is het mogelijk om een stukje openbaar groen te onderhouden. Inwoners kunnen kiezen voor een geveltuin, een boomspiegel of een plantsoen. Deze tuinen noemen we buurttuinen. Dit is een mooie manier om de wijk vrolijker en groener te maken. Het is ook een leuke activiteit om samen met buren te doen. Plant nu alvast het eerste zaadje en stel het idee voor aan de buren tijdens de kerst- of nieuwjaarsborrel op straat. Haarlemmermeerder Monique Hofstede vertelt over haar boomspiegel in de Blankenstraat in Hoofddorp.

Goed voor de biodiversiteit 

Monique Hofstede onderhoudt sinds twee jaar een boomspiegel in haar straat. Haar boomspiegel is eigenlijk ook een plantsoen, want: veel groter dan een gemiddelde boomspiegel en er stond al beplanting in. Een plantsoen is een openbare ruimte met planten en struiken, zoals een groenstrook langs de weg of een centraal gelegen veldje. Monique Hofstede is nu nieuwe planten aan het plaatsen in de tuin: “Ik ben er nu planten in aan het zetten die langer bloeien en goed zijn voor de biodiversiteit. Ik heb er goudsbloemen, zonnebloemen, papavers en nog veel meer andere soorten bloemen en planten in staan.” Monique Hofstede is vooral in de lente en de herfst aan het tuinieren in de boomspiegel. In de zomer en winter is het rustiger.  

Buren zijn enthousiast over de buurttuin 

Monique Hofstede onderhoudt het plantsoen meestal in haar eentje, maar soms krijgt ze hulp van een buurvrouw: “De buurvrouw komt ook weleens helpen en die vraagt dan ook veel over de planten.” Buurtbewoners en andere mensen die langslopen zijn ook enthousiast over de buurttuin: “De meeste mensen in de omgeving vinden het er mooi uitzien. Andere buren worden nu ook geïnspireerd om een eigen buurttuin te starten of de tuinen van de gemeente soms te onderhouden. Ze vragen ook of ze de zaden van de klaprozen mogen hebben om volgend jaar te planten. Je merkt gewoon, mensen worden er blij van.”  

Interesse in tuinieren 

Het enthousiasme om zelf te tuinieren begon bij Monique Hofstede toen ze als vrijwilliger werkte bij heemtuin de Heimanshof in Hoofddorp. Monique Hofstede: “Ik heb daar veel geleerd over planten. Mijn kleinzoon zat daar bij de struinkidsexterne-link-icoon en ik ging mee als begeleider. In onze familie hebben we allemaal groene vingers.” Of alles op komt is altijd weer een verrassing, Monique Hofstede: “Ik vind het altijd leuk om te kijken of alles op komt. En het kleurenpalet vind ik ook erg mooi.” 

Een vrolijke boomspiegel met diverse bloeiende bloemen. Foto: NMCX

Een stoeptegel 

Buurttuinen zijn bedoeld als gezamenlijke tuinen. Een plantsoen langs de weg of tussen woningen kan een buurttuin worden. Een centraal gelegen veldje is ook een mogelijkheid, net als boomspiegels, maar die beheren mensen meestal alleen. Ook langs de gevels kan een tuin komen en ook die onderhouden de inwoners van het huis waar de gevel aan ligt meestal zelf. 

Bij de aanleg van geveltuinen, die maximaal één stoeptegel (30 centimeter) breed mogen zijn, moet wel ruimte overblijven voor wandelaars, scootmobielen en kinderwagens. 

Regels 

Een buurttuin kan samen met de buren gecreëerd en onderhouden worden. Vrijwillig en op eigen kosten. De vrijwilligers krijgen en houden dus zelf de controle over de hoogte van de kosten.  

Er geldt wel een aantal regels. Zo moeten deelnemers kunnen laten zien dat buurtbewoners het ermee eens zijn dat ze een buurttuin gaan onderhouden, bijvoorbeeld met behulp van een lijst met handtekeningen. 

Verder mag de buurttuin geen uitbreiding zijn van de eigen tuin en daar dus niet aan grenzen. Het groen mag geen overlast geven en tuinmeubels en verlichting zijn niet toegestaan in de buurttuin, net zo min als een hek eromheen. 

Campagne van NMCX 

Iedereen die een stukje openbaar groen wil gaan onderhouden kan meedoen aan de campagne ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’ van NMCX, die komend voorjaar voor de derde keer start. Door mee te doen krijgen ze ondersteuning, een flyer met allerlei praktische en inhoudelijke tips, cadeautjes zoals gratis planten en zelfs hulp bij het aanleggen. Monique Hofstede heeft ook aan de campagne meegedaan. Geïnteresseerden kunnen met vragen mailen naar mariken.straat@nmcx.nl en zich ook al aanmelden voor de komende editie die eind maart start.  

Zelf aan de slag 

Meer informatie over de buurttuinen externe-link-icoonis te vinden op de website.