Herfstpark wacht een metamorfose
Hij verschijnt op het scherm met op de achtergrond het ontwerp van het Herfstpark in Getsewoud. Wim Dekker, technisch projectleider bij het IB (Ingenieursbureau) is er helemaal klaar voor. Hij is zichtbaar en merkbaar trots op de spectaculaire plannen met dit gebied.
Vergroenmeter
Nog deze zomer wordt het officiële beginsein van wethouder Charif El Idrissi van de werkzaamheden verwacht. De plannen met het Herfstpark kunnen ook hem bekoren.
Zowel kwantitatief als kwalitatief is sprake van een reuzesprong voorwaarts. Eerst even de cijfers. Door de metamorfose die het Herfstpark zal ondergaan, slaat de zogenoemde vergroenmeter van de gemeente Haarlemmermeer in één keer met 7.000 vierkante meter verder uit. Dat zijn cijfers om trots op te zijn. De actuele tussenstand van de vergroenmeter komt hiermee op 12.653 meter.
Met 7000 m2 erbij komt de vergroenmeter op 12.653 m2 te staan
Klimboom
Er wordt dan ook flink “onthard”, zoals Wim Dekker zegt: het Portugese graniet verdwijnt en er komt veel groen bij. De meeste bomen blijven staan, voor de bomen die weg moeten omdat ze slecht zijn of in de weg staan, komen nieuwe bomen terug en er worden bomen bij geplant. Wim Dekker vraagt aandacht voor één heel speciale boom, een klimboom. Het gaat om een vleugelnoot die door de kweker speciaal als klimboom is gekweekt. Speeltuinen zijn er genoeg in de omgeving dus in het Herfstpark hoeven geen speeltoestellen te komen. Maar met de klimboom worden twee vliegen in één klap geslagen: én een boom erbij én een uitdagende speelplek voor kinderen uit de wijk erbij. Om de betrokkenheid van de laatsten te vergroten, wordt later dit jaar een schoolexcursie naar de kwekerij georganiseerd.
In volle glorie
Wim Dekker beschouwt het als een groot voordeel dat voor de herinrichting van het Herfstpark de bestaande bomen als basis dienen. “Als we dit op een kale vlakte uit de grond moeten stampen duurt het nog jaren voordat het eruit ziet zoals we willen dat het eruit gaat zien. Nu is het al genieten geblazen als de werkzaamheden zijn afgerond. Dat is in het voorjaar van 2025. Ik schat dat als er dan nog twee seizoenen overheen gaan het Herfstpark in volle glorie is te bewonderen.”
Geen platte pannenkoek
Behalve bomen, waaronder dus de klimboom, komen er wandelpaden in het Herfstpark, zitplekken in de openbare ruimte, verschillende soorten gras en een amfitheater. “Voor optredens, voor een wijkbarbecue of gewoon om lekker te zitten, elkaar te ontmoeten.”
Het is ook nadrukkelijk de bedoeling om van het Herfstpark geen platte pannenkoek te maken maar om juist voor reliëf te zorgen. Dat levert grappige effecten op, weet Wim Dekker. “In de verte kun je dan iemand zien lopen maar niet dat zijn voeten contact maken met de grond waardoor het lijkt alsof hij zweeft.”
Over de plannen zijn intensieve gesprekken gevoerd met de omwonenden. Zij wilden echt een beter Herfstpark. Ze hadden ook recht van spreken, vindt de gemeente.
Wim Dekker vertelt dat vooral de verkoopbrochure die hij en zijn collega’s kregen te zien van grote betekenis waren tijdens de participatie. Zoals het Herfstpark er nu al zo’n twintig jaren bij ligt, lijkt het in de verse verte niet op zoals het de wijkbewoners destijds is voorgeschoteld. Wat er nu gebeurt met het Herfstpark zou je daarom kunnen zien als een rechtzetting.
Kunstwerken
Ook met de tien kunstwerken in het park wordt zorgvuldig omgesprongen. Ze worden weggehaald en opgeknapt, indien nodig inclusief sokkel. Als ze zijn opgelapt, keren ze terug maar wel op een andere plek. Over de nieuwe locaties wordt overlegd met de vijf betrokken kunstenaars.
Door de nieuwe inrichting wordt direct een aantal problemen opgelost. “We geven hiermee een antwoord op hittestress en zorgen ook voor biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Ook de wortelopdruk verdwijnt. “Daardoor kwamen stenen los te liggen, die werden opgepakt en er werd mee gegooid.”
Drones
De kosten zijn best hoog, geeft Wim Dekker toe. Met het oog op de aanbesteding noemt hij geen bedrag. Maar dat het goed besteed geld is, staat als een paal boven water want de wijk kan een vernieuwd Herfstpark best gebruiken, meent hij. De wijkbewoners hebben niet veel groen bij hun woning en moeten het vaak doen met dakterrassen.
Daar komt bij, zegt hij, dat de gemeente met het Herfstpark kan laten zien dat als je goed nadenkt over een project als dit en het goed doorspreekt met belanghebbenden zoals omwonenden en kunstenaars, een groot aantal doelen kan worden behaald. “Het Herfstpark kan uitgroeien tot het paradepaardje, een voorbeeldproject. Daarom willen we er ook veel over communiceren. Met onder meer een video waar zelfs drones aan te pas zijn gekomen.”
“Ja”, zegt hij lachend, “we hadden daar er een vergunning voor. Ook daaraan hebben we gedacht.”
Ontwerp van het vernieuwde Herfstpark