Het Avantis Rietland college wordt verbouwd.

Goed onderwijs begint met een goed schoolgebouw

16 april 2025
Nieuw-Vennep, Nieuws

De komende jaren gaat er veel veranderen bij een aantal schoolgebouwen in Haarlemmermeer. Met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2025-2040 (IHP) zetten gemeente en schoolbesturen een langetermijnvisie neer voor de bouw van scholen. Dit plan zorgt ervoor dat leerlingen kunnen leren in een veilige en moderne omgeving. Maar wat betekent dit precies? En waarom is dit plan nodig?

Sommige scholen in Haarlemmermeer kampen met ruimtegebrek door de groei van het aantal leerlingen. Andere scholen zijn toe aan een grondige opknapbeurt. Dat is overigens een wettelijke taak van de gemeente. Daarnaast zijn gemeenten vanaf 2026 wettelijk verplicht om een langetermijnvisie voor onderwijshuisvesting te hebben.

“Met dit geactualiseerde IHP zorgen we ervoor dat we op tijd plannen maken en slim investeren in de toekomst van onze scholen", zegt trotse Marjolein Steffens – van de Water, wethouder Jeugd & Onderwijs. “Leerlingen en onderwijzend personeel in Haarlemmermeer hebben goede schoolgebouwen nodig. Zodat zij maximaal kunnen leren, presteren en hun talenten ontwikkelen.”

Het IHP

Het IHP geeft antwoord op vragen als: Welke scholen worden vernieuwd? Wanneer starten de bouwprojecten? Hoe verdelen we de beschikbare middelen? Samen met de schoolbesturen heeft de gemeente gekeken naar de staat van de schoolgebouwen, de groei van het aantal leerlingen per wijk en de beschikbaarheid van tijdelijke huisvesting tijdens de bouwwerkzaamheden.

Volgordebepaling

De gemeente en schoolbesturen bepalen samen de volgorde waarin scholen worden vernieuwd of gebouwd. In de periode van het IHP worden 37 projecten opgepakt. Tussen nu en 2028 staan er al 13 projecten op de planning.

Het begin van dit jaar is het nieuwe Avantis/Rietland College in Hoofddorp Lincolnpark in gebruik genomen voor voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs en de internationale schakelklas. In Zwanenburg start De Kameleon het schooljaar 2025-2026 in een nieuw gebouw waaraan op dit moment wordt gewerkt.   
Daarnaast zijn de gemeente en schoolbesturen een werkgroep innovatie gestart om te bekijken of er snellere en kostentechnisch interessante bouwmogelijkheden zijn. Beide partijen hopen hierdoor meer projecten te kunnen starten in het eerste tijdvak (2025 –2028) en tweede tijdvak (2029 – 2032).

Dit zijn de 13 scholen die de komende jaren aan de beurt zijn: 

  • PI De Ster in Hoofddorp 
  • Buitenplaats Nassaupark in Hoofddorp 
  • KC Natuurlijk! in Hoofddorp 
  • Jong Geleerd in Halfweg 
  • De Zwaan in Zwanenburg 
  • Dik Trom in Hoofddorp 
  • De Zwanebloem in Zwaanshoek  
  • IKC Wereldwijs in Hoofddorp 
  • Dr. Plesmanschool in Badhoevedorp 
  • Post van Kraijenhoff/Werfkwartier in Cruquius 
  • De Boog in Nieuw-Vennep 
  • Antoniusschool in Nieuw-Vennep 
  • De Vijfsprong in Vijfhuizen 
Het Avantis Rietland college wordt verbouwd.

Met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2025-2040 (IHP) zetten gemeente en schoolbesturen een langetermijnvisie neer voor de bouw van scholen. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Kosten

De totale kosten van het IHP zijn 287.000.000 euro, verspreid over 16 jaar. “Dat is een flinke som en daarom zijn we ook niet over één nacht ijs gegaan”, gaat wethouder Steffens verder. “Dit bedrag betalen we grotendeels uit de gemeentebegroting en reserves. Als de schoolbesturen extra wensen hebben, zoals een meer luxe inrichting of extra duurzaamheidsmaatregelen, dan leveren zij zelf een bijdrage. Schoolbesturen zijn zelf verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van het gebouw.”

De scholen worden als nieuwbouw of vernieuwbouw opgeleverd. Bij vernieuwbouw wordt gekeken welke gebouwdelen hergebruikt kunnen worden. Het vernieuwde schoolgebouw is dan net zo goed als een nieuw gebouw. Per school wordt nagegaan of nieuwbouw of vernieuwbouw de beste optie is.

Les op een andere locatie

Tijdens de bouwwerkzaamheden krijgen leerlingen tijdelijk les op een andere locatie. Dit kan een leegstaand schoolgebouw zijn, een tijdelijke locatie in de buurt of bij de school zelf. De gemeente en schoolbesturen zorgen ervoor dat dit zo soepel mogelijk verloopt, met zo min mogelijk overlast voor leerlingen en ouders.

De gemeente en de schoolbesturen monitoren samen jaarlijks of de plannen volgens schema verlopen. Het college rapporteert hierover aan de gemeenteraad. Ook overleggen de gemeente en de schoolbesturen regelmatig om knelpunten tijdig te signaleren en op te lossen.

Het IHP zorgt niet alleen voor betere schoolgebouwen, maar draagt ook bij aan een toekomstbestendige leeromgeving “waar leerlingen het maximale uit zichzelf kunnen halen. Want dat verdienen ze”, sluit wethouder Steffens af.

Nieuwsgiering naar het Integraal Huisvestingsplan? Mail dan naar ihp@haarlemmermeer.nl.