Campagnebord van Meerlanden

Goed nieuws: steeds minder restafval

21 september 2023
Een nieuwe manier van afval scheiden, Nieuws

Ondanks dat de uitrol van VANG (Van Afval Naar Grondstof) nog niet helemaal klaar is, zijn de resultaten wel al zichtbaar. De hoeveelheid restafval per persoon per jaar is flink afgenomen. Omdat mensen hun afval beter scheiden, kunnen meer grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Goed nieuws dus!

In 2020 begon de uitrol van VANG (Van Afval Naar Grondstoffen). Toen werd 200 kg Restafval per persoon per jaar ingezameld. In 2022 daalde dat al naar 140 kg. Maar inmiddels staat de teller op gemiddeld 120 kg per persoon per jaar. Dat betekent dus een winst aan grondstoffen van 80 kg per inwoner per jaar. Het doel is om samen te komen tot 100 kg!

Steeds meer afval wordt dus echt grondstof

Er wordt dus steeds meer grondstoffen apart ingezameld. Nu bijvoorbeeld bijna 36 kg plastic, blik en drinkpakken (PBD) per persoon per jaar. Dat was een jaar geleden nog geen 23 kg. Een flinke vooruitgang dus! Groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT&E) steeg van 95 naar 97 kg. En oud papier & karton (OPK) steeg van 30 naar 34 kg. Dat laatste lijkt geen grote stijging, maar is het toch. Want het aanbod van oud papier & karton neemt gelukkig sinds de corona-jaren over de hele linie af.

De grondstoffen krijgen een nieuw leven

De verschillende grondstoffen krijgen een nieuw leven. Zo maakt Meerlanden in hun eigen Groene Energiefabriek onder andere compost en biogas van het GFT&E. OPK wordt weer nieuw papier & karton, zonder dat daar bomen voor worden gekapt. En van de PBD worden weer nieuwe verpakkingen gemaakt. Meer weten over de grondstofstromen? Kijk dan op deze webpagina.

De uitrol van VANG is bijna klaar

Nadat eerder dit jaar de uitrol voor huishoudens in laagbouwwoningen met rolemmers al helemaal is afgerond, is het plaatsen van nieuwe ondergrondse containers ook bijna klaar. Als laatste worden de nieuwe ondergrondse containers in Hoofddorp vanaf dit najaar geplaatst. Daarna kan elke inwoner zijn afval scheiden zoals het is bedoeld. Om met de woorden van wethouder Mariette Sedee te spreken: “Verandering begint bij jezelf en samen maken we het verschil."

Er blijft steeds minder restafval over in Haarlemmermeer. Foto: Meerlanden