Tekening van Centrum Lincolnpark

Gemeente zoekt bedrijven voor bouw Centrum Lincolnpark en Victoriapark-West

30 januari 2024
Nieuws, Wonen

De gemeente Haarlemmermeer zoekt bedrijven voor de bouw van twee nieuwe projecten in Hoofddorp-Zuid. Bij Lincolnpark gaat het om de bouw van het Centrum. Daar komen onder andere supermarkten, winkels, 150-190 woningen en zorgeenheden. In Victoriapark komen 180 woningen in het westelijke deel van de wijk. Bij beide projecten moet ook het openbare gebied worden aangelegd.

Wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw: “Ook in dit nieuwe jaar blijven we doorgaan met de woningbouw. Ik ben heel blij dat deze beide opdrachten nu op TenderNed staan. We kijken uit naar de reacties van de bedrijven die willen  bouwen.” Hoofddorp-Zuid krijgt er de komende jaren honderden appartementen bij. Bij beide projecten is het belangrijk dat bewoners elkaar makkelijk kunnen ontmoeten in het groen. 

Lincolnpark

Het Centrum is het eerste deelgebied van de nieuwe wijk Lincolnpark waarvoor de gemeente opdracht geeft. In het Centrum komen naast verschillende typen woningen ook zorgeenheden, een scholencomplex, een sporthal, supermarkten, winkels, horeca, werkruimte, openbare ruimte en mobiliteitshubs. Dat zijn centrale parkeergarages voor bewoners en bezoekers op een klein stukje lopen van de winkels en woningen. In heel Lincolnpark komen in totaal 1600 tot 1800 woningen. Het bouwen van de mobiliteitshubs maakt deel uit van de opdracht. Maar de bouw van het scholencomplex, de sporthal en de sociale huurwoningen niet. 

Bijzondere wijk

De gemeente gaat in Lincolnpark een stuk verder met de (wettelijke) duurzaamheidseisen dan in veel andere nieuwbouwwijken. Niet alleen wordt de wijk toekomstgericht, flexibel en aanpasbaar gebouwd. Een van de bijzondere kenmerken is dat de auto's niet in de straat parkeren en zo veel als mogelijk buiten de woonstraten blijven. Door de auto's in centrale parkeergarages te parkeren, is er in de woonstraten extra ruimte voor ontmoeting en groen. De gemeente zoekt een partij met vernieuwende kennis op het gebied van duurzaamheid. Een partner die de gebiedsontwikkeling compleet en in brede zin duurzaam oppakt. Wethouder Jurgen Nobel: "We worden graag verrast met vernieuwende duurzame ideeën uit de markt.”

Geen ruimte in elektriciteitsnet

Ook in Lincolnpark en Victoriapark-West speelt het probleem van de netcongestie. Dit betekent dat er op het elektriciteitsnet geen of beperkte ruimte is voor de bouw en de elektriciteit van deze nieuwe woningen en winkels. Dit speelt niet alleen tijdens de bouw van het Centrum van Lincolnpark maar ook na oplevering van de nieuwe wijk. De gemeente vraagt aan partijen dan ook met voorstellen te komen voor andere systemen en vernieuwingen. Denk bijvoorbeeld aan ‘off the grid’. Dat houdt in dat de nieuwe wijk niet wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. De vraag aan de ontwikkelaars is om met een andere keuze voor energie te komen en te bouwen zonder de uitstoot van schadelijke stoffen.

Opdracht bouw Centrum

De komende maanden kunnen partijen hun plannen indienen. De gemeente geeft de definitieve opdracht voor de bouw van het Centrum van Lincolnpark in oktober 2024. De openbare procedure  en alle documenten staan op de website van TenderNedOp de website van Lincolnpark staan eerder vastgestelde ï·Ÿplannen van Lincolnpark

Tekening van Centrum Lincolnpark

Victoriapark-West

De wijk Victoriapark-west komt tussen de Bennebroekerweg en de Nieuwe Bennebroekerweg, tussen de velden van VV UNO en het Waterzuivering gemaal Zuidrand. Hier gaat de gemeente 180 woningen bouwen, waarvan minimaal 90 procent appartementen. Ten minste de helft van de woningen moet betaalbaar zijn. Waarvan in ieder geval 30 procent sociale huurwoningen. Verder gaat het om 20 procent betaalbare koopwoningen of huurwoningen (circa 390.000 euro). Voor het overige deel mogen de woningen van de gemeente in het dure huur- en koopsegment worden gebouwd. Bij de opdracht hoort ook de aanleg van de openbare ruimte.

Ontmoeten

Het is belangrijk dat er naast duurzame gebouwen ook voldoende ruimte voor spelen en ontmoeten wordt gemaakt. Er wordt een partij gezocht die invulling kan geven aan de duurzaamheidsambities, een prettige verblijfsomgeving kan inrichten en gebouwen maakt die aansluiten op de architectuur van de naastgelegen wijk Tudorpark en het toekomstige Victoriapark Ymere, dat tegenover Tudorpark en Gardens gebouwd gaat worden. 

Opdracht bouw Victoriapark-West

De opdracht voor de bouw de woningen en het openbare gebied van Victoriapark-West staat op de website van TenderNed open tot 5 maart 2024.