Geen sticker? Geen reclame meer in de bus

22 september 2022
Nieuws

Haarlemmermeer gaat de Ja-sticker invoeren. Vanaf 1 oktober ontvangen inwoners van Haarlemmermeer geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer, tenzij zij de Ja-sticker op de brievenbus hebben geplakt. Het doel van de invoering van de Ja-sticker is papierbesparing om zo toe te werken naar Nederland Circulair 2050.

Zit er geen sticker op de brievenbus? Dan geven de inwoners daarmee aan geen ongeadresseerd reclamedrukwerk te willen ontvangen en wel huis-aan-huisbladen. 

Het is een besluit van de gemeenteraad dat ongeadresseerd reclamedrukwerk alleen wordt verspreid onder inwoners die daarvoor kiezen. Zij geven dat aan via de Ja-sticker op de brievenbus.

Met de Ja-sticker op de brievenbus krijgen de bewoners ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huiskranten in de bus. Foto: gemeente Haarlemmermeer

Voor huis-aan-huisbladen geldt dat zij voor minimaal 30 procent redactionele inhoud moeten hebben die betrekking heeft op nieuws over lokale gebeurtenissen. Anders wordt het blad aangemerkt als reclamedrukwerk. 

Ja-stickers worden voor 1 oktober verspreid via weekbladen en reclamefolders. Verder zijn de stickers verkrijgbaar op de gemeentekantoren (locatie Beukenhorst en locatie Polderlanden) en de servicepunten van de gemeente Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep en Halfweg.

Maatregel tegen verspilling 

De invoering van de Ja-sticker is een maatregel tegen verspilling. Gemiddeld gooien drie op de tien huishoudens ongeadresseerd reclamedrukwerk ongelezen bij het afval. Met als gevolg een grote verspilling van papier, energie, water en onnodige vervuiling door uitstoot van CO2. Jaarlijks ontvangen inwoners per huishouden momenteel gemiddeld 26 kilo aan ongeadresseerd reclamedrukwerk.  

Melden 

Inwoners die na 1 oktober 2022 toch ongewenst reclamedrukwerk krijgen, kunnen dat melden bij de gemeente. Dat is het geval als er geen Ja-sticker (of een Nee/Nee-sticker) op de brievenbus zit en tóch ongeadresseerd reclamedrukwerk is bezorgd. Melden kan via het online MOB-formulierexterne-link-icoon (Meldingen Openbare Buitenruimte), categorie Overlast - Reclame. 

Alternatieven 

Er zijn afvalvrije alternatieven voor reclamedrukwerk. Zo zijn folders digitaal te bekijken op allefolders.nlexterne-link-icoon.

Ook is het mogelijk zelf een folderpakket samen te stellen en thuis te laten bezorgen. Kijk hiervoor op: https://kiesjefolders.nl/externe-link-icoon.

Situatie na 1 oktober

  • Geen sticker:        geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen 
  • Nee-Nee sticker: geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, geen huis-aan-huisbladen
  • Ja-sticker:             wel ongeadresseerd reclamedrukwerk, wel huis-aan-huisbladen

Ondanks dat deze na 1 oktober niet meer nodig is, kunnen inwoners een NEE/JA-sticker op de brievenbus laten zitten. Zij krijgen geen post in de bus waar hun adres niet op staat, maar wel huis-aan-huisbladen.

Informatie

Meer informatie staat op de website van de gemeente Haarlemmermeer Heeft u vragen? Stuur een e-mail naar info@haarlemmermeer.nl onder vermelding van “Ja-sticker”.