Deelscooter onderweg

Evaluatie deelscooters Haarlemmermeer

22 mei 2023
Nieuws

Sinds een aantal jaren worden in Haarlemmermeer deelscooters aangeboden. Het delen van elektrische scooters past goed bij het plan van de gemeente om te zorgen voor schone en stille mobiliteit en keuzevrijheid tussen verschillende vervoersmiddelen. In Haarlemmermeer werden tot vorig jaar via een pilot deelscooters aangeboden. Er waren twee vormen: één waarbij de scooters op een vaste plaats moesten worden geparkeerd, en één waarbij de scooters overal geparkeerd mochten worden.

Twee modellen 

Vorig jaar testte de gemeente twee dienstverleningsmodellen: één met een servicegebied in heel Hoofddorp (GO Sharing) en een waarbij men de scooters alleen in geselecteerde zones kon parkeren (Felyx). “Onder andere op basis van de ervaringen die de gemeente met deze pilots heeft opgedaan bepaalt de gemeente uiteindelijk welk model het beste bij Haarlemmermeer past”, zegt wethouder Verkeer en Vervoer Marja Ruigrok. 

De twee systemen worden nu met elkaar vergeleken. Daarbij kijkt de gemeente naar wat voor inwoners van Haarlemmermeer de meest wenselijke vorm is. Met deze informatie kan de gemeente gericht beleid maken. Toekomstige aanbieders die naar Haarlemmermeer willen komen weten dan precies aan welke spelregels ze moeten voldoen. 

GO Sharing weg uit Haarlemmermeer 

GO Sharing heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de gemeenteexterne-link-icoon. Door moeilijke economische omstandigheden moesten zij zich terugtrekken uit 33 van de 45 gemeenten waar ze actief waren. 

Of er naast Felyx een andere aanbieder komt is niet bekend. De groei van Haarlemmermeer zorgt dat de verschillende aanbieders onze gemeente in de gaten blijven houden, maar tot een concreet plan heeft dit nog niet geleid.

Meer weten over duurzame mobiliteit? Check de website van de gemeenteexterne-link-icoon

De twee systemen van deelscooters worden met elkaar vergeleken. Foto: Lumen Photo