De Kruisdorp-fontein is een feit
De fontein op het Beursplein in Hoofddorp heeft een nieuwe naam. En niet zomaar één. Vanaf nu heet deze officieel de Kruisdorp-fontein. Een naam met een verhaal. Een naam die verwijst naar het begin van Hoofddorp, toen het nog ‘Kruisdorp’ heette.
Zo’n tien bewoners die de naam Kruisdorp-fontein hadden ingediend, gaven gehoor aan de gemeentelijke uitnodiging voor het feestelijk moment. De gemeente had de nieuwe naam al een paar weken geleden bekend gemaakt. Maar de naam moest nog op twee plekken op de rand van de fontein worden bevestigd en onthuld. Dat moment was op 7 mei in hotel Twenty-Three, voorheen bekend als hotel De Beurs. Het terras kijkt mooi uit op de fontein.
Rode knop
Wethouder Marja Ruigrok drukte samen met Yvonne Kreule (een van de indieners) en raadslid Jordy Schaap op de rode knop die de fontein in werking zette. Jordy Schaap vroeg jaren geleden om de naam Hódmezövásárhely-fontein te veranderen omdat er geen Hongaarse stedenband meer was. Het college van burgemeester en wethouders vond dat bewoners hun ideeën voor de fontein mochten indienen.
Fris en spetterend
Wethouder Marja Ruigrok: “We laten de oude naam achter ons en vieren dat het verleden een plek krijgt in het centrum van onze gemeente.” De fontein, al jaren een vast onderdeel van het plein, was vanwege de winterperiode buiten gebruik, maar staat er nu weer fris en spetterend bij. Mét de nieuwe naam op de rand van de fontein.
Voor het in werking zetten van de fontein drukten wethouder Marja Ruigrok, Yvonne Kreule, en Jordy Schaap op de rode knop. Foto: gemeente Haarlemmermeer, Kelly Knufman
Waarom ‘Kruisdorp’?
In 1853 ontstond op de kruising van de Hoofdweg en de Kruisweg een nieuw dorp. Dat kreeg de naam Kruisdorp. Later, in 1868, werd die naam veranderd naar Hoofddorp. Er bestond namelijk al een Kruisdorp in Zeeland. Nu, ruim 150 jaar later, leeft die oude naam weer op – in water en steen.
“We kregen meer dan 160 namen binnen van inwoners,” vertelt Ruigrok. “Die zijn allemaal bekeken door de straatnamencommissie. Ze keken vooral naar de link met de geschiedenis van onze gemeente.” De naam Kruisdorp-fontein kwam daar als beste uit.
De fontein op het Beursplein in Hoofddorp heet nu officieel de Kruisdorp-fontein. Foto: gemeente Haarlemmermeer, Kelly Knufman
Niet alleen een naam, ook een verhaal
De onthulling kreeg extra glans door het optreden van Leo Richardson, de polderdichter van Haarlemmermeer. Hij schreef speciaal voor deze gelegenheid het gedicht 'Ten tweede male' over de fontein, waarin hij het verleden en het nieuwe begin verbindt. Zijn woorden raakten het publiek zichtbaar.
Ten tweede male
Bij de naamsverandering van de Hódmezövásárhely-fontein
"Het water klotst vermoeid
tegen z’n boorden.
Traag pompt hij zijn
vreemde woorden rond.
Geen bruisende verhalen, dus.
Integendeel, hij zwijgt het liefst
in alle talen. Slechts het
maanlicht praat hij naar
de mond.
Geen woord over tziganes.
Over de poesta rept hij niet,
noch van zwaarmoedige
vioolmuziek onder
Hongaarse druivenranken,
want geen mens hier die
zijn taal verstaat, zijn water
is een vreemd geklater van
onbegrijpelijke klanken.
Vannacht stokten zijn stralen
en kwam de god aller
fonteinen de arme
stakker halen.
En nu een wijle later,
klinkt er in het bruisend water
al een nieuw geluid.
Je hoort de golven van een
meer. Ontwaart een land dat
nog bestaat uit lege kavels op
een kaart.
In zijn nevel die het licht in
duizend kleuren breekt, ruik je
’t eerlijk zweet van pioniers,
van vleesgeworden vis.
De geur van pasgeboren,
kraaiende geschiedenis.
Op dit kruispunt van een vaart
en drie oude gemalen,
wil ons verleden zich herhalen,
verrijst een dorp ten tweede
male."
– Leo Richardson, polderdichter gemeente Haarlemmermeer
Geschiedenis komt tot leven
De Kruisdorp-fontein is dus veel meer dan een bak met water. Het is een herinnering aan het begin van Hoofddorp. Een plek waar geschiedenis tot leven komt – in klaterend water.