Column | Veilig verkeer

22 november 2022
Column burgemeester

Op vrijdag 18 november heeft onze politie een grote verkeerscontrole gehouden. Ze keken onder andere naar gebreken aan de voertuigen, naar openstaande boetes en naar de aanwezigheid van verboden middelen of voorwerpen. Er zijn tientallen boetes uitgeschreven en er is een auto in beslag genomen.

Dit soort controles zijn hard nodig. Dat blijkt uit het grote aantal ongelukken in Noord-Holland. Dit jaar telt al 1.400 gewonden en bijna 60 dodelijke slachtoffers. Wist u dat drugs, alcohol en afleiding in het verkeer (bijvoorbeeld bellen of appen onder het rijden) de belangrijkste oorzaken zijn? 

Wist u bijvoorbeeld dat het roken van een jointje de rijvaardigheid beïnvloedt? Dat het ongeveer acht uur duurt na het blowen van één joint voordat men weer achter het stuur mag gaan zitten? Bij veel blowen is dat zelfs veertig uur. De politie kan tegenwoordig testen of iemand nog stoffen als gevolg van het gebruik van drugs - hasj, weed, xtc en dergelijke - in het bloed heeft. In mijn wekelijkse overleg met de politie vertelde de politiechef mij dat er een paar chauffeurs waren die behoorlijk hadden geblowd. Dat bleek uit de speekseltest.

En dan mijn laatste vraag: wist u dat de boete voor het rijden onder invloed van drugs op kan lopen tot 21.750 euro? Ook kan het rijbewijs in beslag worden genomen. En in het ergste geval krijgt een chauffeur onder invloed van drugs een jaar gevangenisstraf.  

1.400 verkeersgewonden, bijna 60 dodelijke slachtoffers. Tegen iedereen die denkt dat je met drugs in je lijf kunt gaan rijden zou ik willen zeggen: die wetenschap zou voldoende moeten zijn om nuchter te rijden. En zo niet? Denk dan maar aan die boete van 21.750 euro, een jaar rijontzegging of een jaar gevangenisstraf.