Column | Rijk Kleurenpalet
De gemeente Haarlemmermeer viert dit jaar het eerste lustrum. We zijn dus nog een hele jonge gemeente: ontstaan in 2019, na de samenvoeging van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Dat neemt echter niet weg dat Haarlemmermeer een rijke en lange geschiedenis heeft. Romeinen, Watergeuzen, Spanjaarden, een heuse zeeslag op het Haarlemmermeer, een gulzige waterwolf die hele stukken land opvrat en een toentertijd innovatieve droogmakerij, met drie enorme stoomgemalen: het gebeurde allemaal hier.
Geen van de omliggende gemeenten wilde het nieuwe land hebben. En ik weet zeker dat ze daar nu heel veel spijt van hebben. Want die rijke geschiedenis leverde een unieke gemeente op. Meerkernig, groen en agrarisch, maar ook ondernemend, ambitieus en economisch welvarend. Haarlemmermeer is niet zomaar een polder, dorp of stad; het is een harmonieuze mix van al deze elementen. Een plek waar pioniers en nieuwkomers naast elkaar leven, waar Schiphol en sub-urbane wijken elkaar ontmoeten, een gemeente met meervoudige en gelaagde identiteiten.
Onlangs heeft onze afdeling Onderzoek een prachtig rapport gepubliceerd: ‘Van Leeg Canvas naar Rijk Kleurenpalet.’ Een rapport waarin inwoners van Haarlemmermeer – u dus – vertellen over hun ‘poldergevoel’. Waarom ze niet zonder de polder kunnen, of waarom ze van de polder zijn gaan houden. Het laat zien dat nieuwe inwoners bij Haarlemmermeer horen. Soms zijn de nieuwkomers wijkpioniers: mensen die samen een nieuwbouwwijk betrekken, dan weer oud-stedelingen die het dorpse leven ontdekken. Oude nieuwkomers helpen nieuwe nieuwkomers om zich hier thuis te gaan voelen. Samen vermengen zij oude met nieuwe verhalen.
En weet u wat zo fijn is van dit rapport? Er staan geen statistieken of ingewikkelde formules in, alleen uw verhalen. Ik heb ervan genoten en ik hoop dat u dat ook doet.
Lees hier het rapport ‘Van Leeg Canvas naar Rijk Kleurenpalet’.