Column | Ouders gezocht

07 maart 2023
Column burgemeester

Recreatief drugsgebruik, een pilletje of een lijntje in het weekend of op een festival: dat moet toch kunnen? Die gedachte was er altijd al, maar lijkt steeds algemener te worden. Op festivals wordt openlijk gebruikt, sterker nog: de zanger van een bekende Nederlandse popband nam onlangs ongegeneerd op het podium een lijntje.

Schrikt u niet: ik denk daar volstrekt anders over. Want aan de achterkant van dat ‘recreatieve’ drugsgebruik zit een wereld van criminelen zonder geweten. In die wereld is een mensenleven niets waard. Zo makkelijk als je een broodje bij de bakker koopt, worden mensen door criminelen bedreigd, mishandeld en vermoord. Deze ondermijnende criminaliteit kan alleen bestaan omdat er drugs worden gebruikt. Door het ‘recreatieve’ gebruik wordt de markt en de macht van deze criminelen vergroot.

Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Daar hoort de aanpak van ondermijning en (drugs-)criminaliteit bij. Maar als drugsgebruik normaal wordt gevonden, is dat dweilen met de kraan open. Drugsgebruik en daarmee ook de drugscriminaliteit onder jongeren is een steeds groter wordend probleem, ook in Haarlemmermeer.

Ik ben op zoek naar ouders met kinderen van 10 tot 23 jaar, die mee willen helpen om dit aan te pakken. Ouders die actief zijn op social media, en die durven te zeggen dat drugsgebruik, ook als het af en toe is, niet onschuldig is. Dat je daarmee een wereld van criminaliteit in stand houdt. Ouders die het gesprek met jongeren hierover aan durven te gaan. Bent u een ouder die drugscriminaliteit en drugsgebruik onder jongeren wilt aanpakken? Wilt u meer informatie? Mail naar youchoose@haarlemmermeer.nl. Het campagneteam neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.