Column | Nationale Voorleesdag
Het ambt van burgemeester brengt met zich mee dat je heel veel moet lezen. Soms gaat het om stukken waar je je door moet worstelen: taaie, juridische kost. Maar er zijn ook stukken waar je doorheen vliegt: omdat de inhoud interessant is, maar vooral omdat ze goed geschreven zijn. Maar privé lees ik heel andere zaken. Mijn lievelingsschrijfster is Jane Austen. Haar verhalen gaan zo langzaam, dat je het gras ziet groeien en daar geniet ik intens van. En wie heeft er niet genoten van de serie Bridgerton, gebaseerd op de verhalen van Jane Austen?
Waarom ik u dit vertel? Woensdag 25 januari is Nationale Voorleesdag. En alles wat ik hierboven schreef: dat begint met voorlezen. Alleen al het horen van je stem, de intonatie - is het verhaal vrolijk of droevig, of juist heel spannend - is zelfs voor baby’s al boeiend. Door te luisteren leren jonge kinderen woorden en hoe daarmee te spelen. Maar verhalen zijn méér dan alleen maar woorden: verhalen gaan ook over bijvoorbeeld emoties of geschiedenis. En hoe fijn is het voor een kind om weg te dromen bij een verhaal?
Wat mij betreft is het dus iedere dag Nationale Voorleesdag. Gewoon, omdat het zo fijn is om voor te lezen of om voorgelezen te worden. Maar ook omdat taal zo belangrijk is. Want meedoen in onze ingewikkelde samenleving kan behoorlijk lastig zijn als je de taal niet kent of niet goed begrijpt, als je de woorden niet kunt lezen. Bij alles wat we doen in ons leven, speelt taal de hoofdrol.
Dus ouders (of oudere broers en zussen, tantes, ooms, opa’s en oma’s): verwen je kind én jezelf met een mooi voorleesboek en ga er samen eens lekker voor zitten: voor de Nationale Voorleesdag.