Column | Holocaust Herdenking

23 januari 2024
Column burgemeester

Ieder jaar op 4 mei staan wij stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Want zonder de slachtoffers te herdenken, kunnen we de vrijheid niet vieren.

Tijdens de oorlog zijn in Haarlemmermeer veel Joodse mensen ondergedoken. Veel kinderen, baby’s soms nog, zijn uit de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam via de tegenoverliggende kindercrèche naar onze polder gesmokkeld. Leidster Sieny Kattenburg en haar grote liefde Harry Cohen moesten uiteindelijk zelf onderduiken, bij Sam en Ant Breijer in Nieuw-Vennep. Samen met acht andere onderduikers en het tienkoppige gezin verbleven ze in een piepklein arbeidershuisje. Talloze keren moesten ze zich in de kruipruimte verbergen.  

Zij hebben de oorlog overleefd, net als veel andere Joodse onderduikers. Maar een van de grootste gruwelen die de nazi’s op hun geweten hebben, is het vermoorden van zes miljoen Joden. Ze bedachten de meest verwerpelijke methodes om zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd te kunnen vermoorden. Niets werd geschuwd in deze poging om een heel volk uit te roeien.  

Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Bijna 25 jaar geleden werd die dag uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden dan de slachtoffers van de Holocaust herdacht. In Nederland vindt de Nationale Holocaust Herdenking plaats in Amsterdam, op de derde zondag van januari. 

Onze gemeenteraad heeft vorig jaar februari een motie aangenomen om ook in Haarlemmermeer een Holocaust Herdenking te organiseren. De mensen die het hebben meegemaakt, of die de verhalen uit de eerste hand hebben gehoord, zijn er immers bijna niet meer. En het is belangrijker dan ooit dat onze jongeren deze verhalen te horen krijgen. Daarom wordt vanaf dit jaar op de derde vrijdag van januari een Holocaust Herdenking georganiseerd, waar iedereen welkom is. Want we mogen dit nooit vergeten.