Column | Helpt u mij?

19 maart 2024
Column burgemeester

Het eerste kwartaal van 2024 nadert zijn einde. Het blijft ’s avonds alweer langer licht, de lente begint deze week. En met het aanbreken van het tweede kwartaal, begint ook het seizoen van (religieuze) feestdagen én herdenkingen.

Op 5 mei vieren we de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar voor de 79e keer. Maar we kunnen de bevrijding niet vieren zonder stil te staan bij alle slachtoffers die deze oorlog heeft geëist. Zonder stil te staan bij het verzet dat is gepleegd, vaak in stilte en verborgenheid. Zonder stil te staan bij het intense verdriet, de diepe wonden en de trauma’s die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Op 4 mei staan we daarbij stil.

 Op 4 mei vertellen we de bekende verhalen over het verzet, de onderduik en de moed. Maar er zijn ook veel verhalen te vertellen die we nog niet kennen. Verhalen die misschien klein lijken, maar dat niet zijn. Ook die verhalen mogen we niet vergeten, want al die verhalen samen hebben een belangrijke boodschap voor ons, misschien wel dé belangrijkste boodschap. Een boodschap die bovendien nog steeds actueel is.

Op de gedenkkeien die overal in onze gemeente zijn geplaatst, zijn de namen te vinden van hen die in de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente zijn omgekomen. Bekende inwoners, maar er zijn ook minder bekende namen. Ik ben op zoek naar hun verhalen en daar heb ik uw hulp bij nodig. Kent u de verhalen van de minder bekende namen op onze gedenkkeien? Dan wil ik u vragen om ze naar mij te sturen. Mail uw verhaal naar info@haarlemmermeer.nl en zet in de onderwerpregel: t.a.v. Petra Faber. Dan kan ik ook hun verhaal vertellen in mijn herdenkingsspeech.