Column | Erkenning
Aanstaande zaterdag is weer de nationale Veteranendag. Deze dag is een eerbetoon aan alle veteranen, jong én oud, die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden en deelnamen aan vredesmissies in internationaal verband.
Als we denken aan veteranen, dan denken we vaak aan de Tweede Wereldoorlog, of aan de oorlogen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. De mannen die daarin meevochten zijn nu hoogbejaard. Maar er zijn ook vele jonge veteranen en er komen nog steeds veteranen bij. Want Nederland blijft bijdragen aan allerlei missies wereldwijd. Wist u dat er enkele honderden Nederlandse militairen gestationeerd zijn in Litouwen en Roemenië? Dat is vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.
Meedoen aan zo’n missie klinkt avontuurlijk. Voor een deel is dat ook zo: veteranen komen vol spannende en interessante verhalen terug van hun missies. Maar er zijn ook verhalen en herinneringen waarover ze minder makkelijk kunnen praten. En die een grote impact kunnen hebben op hun welzijn, en daarmee ook op het welzijn van hun omgeving. De nationale Veteranendag is daarom een eerbetoon, maar vooral ook een erkenning van de inzet van al die veteranen.
In Haarlemmermeer wonen zo’n zeshonderd veteranen. Voor hen is dit een periode met veel activiteiten. Daarom organiseren we, op verzoek van de veteranenvereniging in Haarlemmermeer, onze eigen Veteranendag in oktober. Zo is er meer tijd om elkaar te ontmoeten en te spreken. En iedere derde vrijdag van de maand zijn veteranen, hun familie en andere belangstellenden vanaf 15.30 uur welkom in het Witte Anjerparkje in Cruquius.