Column | Buitenspelen

13 juni 2023
Column burgemeester

Zou het nu eindelijk zover zijn? Dat het zomer is geworden, bedoel ik. Afgelopen weekend werden tropische temperaturen bereikt en het blijft deze hele week nog mooi weer. Ik persoonlijk vind dat heerlijk. Hoewel ik me ook goed kan voorstellen dat mensen de schaduw en de koelte opzoeken.

Woensdag 14 juni is het de Naionale Buitenspeeldag. Hoe fijn is het, dat het dan mooi weer is? Buitenspelen: daar heb ik goede herinneringen aan. Voor mijn gevoel was het vroeger heel lang zomer. En het was dan ook altijd mooi weer. Weet u het nog? Op het schoolplein was het ineens knikkertijd, zonder dat er een officiële aankondiging voor nodig was. Geen reclame, geen marketing, maar op een dag gewoon knikkertijd. Hetzelfde geldt voor touwtjespringen. Dat kon je alleen doen, of met twee andere kinderen die het touw draaiden. Of zelfs twee springtouwen: Double Dutch. Was het geen knikkertijd, dan was het wel hinkeltijd. Of je hing ondersteboven aan het klimrek op het schoolplein.

Ik zie tegenwoordig steeds meer schoolpleinen omgetoverd worden tot mooie buitenspeelplekken. Soms met halve jungles, met spannende hoekjes en de mogelijkheid om weer lekker vies te worden. Daar worden kinderen heel blij van. En kinderen zijn zelf ook heel creatief. Geef ze een kaal pleintje en een bal en het pleintje wordt een voetbalveld. Geef ze stoepkrijt en de stoep wordt een kunstwerk, een hinkelpot of een doolhof.

Buitenspelen: ik kijk er met plezier op terug. Dus ik hoop dat alle kinderen en hun ouders en meesters en juffen morgen, net als ik vroeger, heerlijk buitenspelen.