‘Buitenplaats Nassaupark komt er hoe dan ook’
Alle zeilen bijzetten om op de planning in te lopen. Dat is het gemeenschappelijke doel van Meer Primair, Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer (SKH) en de gemeente Haarlemmermeer nu duidelijk is dat Buitenplaats Nassaupark naar verwachting halverwege 2026 een feit is.
Zeker, ze zijn teleurgesteld over het uitstel maar bij de pakken neerzitten, is geen optie. De overtuiging dat de nieuwe school die ze willen bouwen in Hoofddorp er ook écht gaat komen, blijft. “Buitenplaats Nassaupark komt er hoe dan ook”, zegt Thierry van der Weide, de manager van het zogenoemde Integraal Huisvestingsplan Onderwijsvoorzieningen. De steun van de gemeente is verzekerd.
Geen haalbare kaart
Gepland was dat het gebouw in 2024 zou worden opgeleverd en dat de leerlingen in september er hun intrek zouden nemen. Inmiddels is duidelijk dat dat geen haalbare kaart is. De verwachting is nu dat de deuren van het nieuwe gebouw medio 2026 open kunnen. De kans bestaat dat op deze planning wordt ingelopen waardoor Buitenplaats Nassaupark wellicht eerder open kan.
Het uitstel is veroorzaakt door een stroef verloop van de voorbereidingsfase waarin schoolbestuur, kinderopvang, gemeente en de bouwer afspraken met elkaar moeten maken. De grootste boosdoener is personeelsgebrek. IHP-manager Thierry van der Weide: “Ik zat op een gegeven moment tegen zeven vacatures aan te kijken. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt Het kost veel tijd om al die gaten te dichten.”
Bizarre tijden
Ook de stijgende prijzen, van zo’n beetje alles, spelen een rol, evenals de schaarste aan materialen. Heel bijzonder zijn deze oorzaken niet. Ze spelen een rol bij vrijwel elk bouwproject en niet in de laatste plaats in de scholenbouw in Haarlemmermeer. Thierry van der Weide: “We moeten er serieus rekening mee houden dat ze voorlopig een rol van betekenis blijven spelen. “Het is niet voor het eerst dat we de planning moeten aanpassen en vast ook niet voor het laatst”, zegt hij. “In bizarre tijden als deze wordt planningsoptimisme al snel afgestraft. Ik wil hiermee het uitstel van Buitenplaats Nassaupark en de teleurstelling daarover op geen enkele manier relativeren. Aan de andere kant is dit wel de werkelijkheid waarmee we moeten dealen. Maar het is moeilijk om daaraan te wennen.”
Achterban
Meer Primair en SKH hebben inmiddels de ouders ingelicht. Buitenplaats Nassaupark heeft namelijk al een eerste groep die onderwijs volgt. Deze achttien leerlingen krijgen momenteel les in het schoolgebouw van De Wilgen in Toolenburg-Oost. Hier kunnen ze blijven totdat Buitenplaats Nassaupark open is.
Maar de ‘achterban’ van Buitenplaats Nassauapark is nog groter want er zijn ook bewoners van de wijk Nassaupark en omgeving die hun kinderen al hebben aangemeld. Dit gaat om enkele tientallen leerlingen. En er zijn vast nog meer ouders, nu en in de toekomst, die spelen met de gedachte om hun kind(eren) onderwijs te laten volgen op Buitenplaats Nassaupark. Zoals bijvoorbeeld de toekomstige bewoners van de nabijgelegen wijk Lincolnpark die de komende jaren wordt ontwikkeld.
'Buitenplaats Nassaupark komt er hoe dan ook'
Nieuw en uniek
Het wordt hoe dan ook een zeer bijzondere school. Ook vanuit het oogpunt van het IHP, zegt Thierry van der Weide. “Omdat de Buitenplaats Nassaupark het eerste compleet nieuwe schoolgebouw in een nieuwe wijk wordt.” En ook is Buitenplaats Nassaupark als organisatie geheel nieuw met een voor Haarlemmermeer uniek gedachtegoed, vullen schoolbestuur en SKH aan. Het gebouw zal daar nauw op moeten aansluiten.
Buitenplaats Nassaupark zal in de basis 350 leerlingen tellen. Dat getal kan uitgroeien naar 400. De leerlingen worden verdeeld over vier units waar meerdere leeftijdsgroepen bij elkaar zitten.
Geen drempels
Andere gedachten bij het gebouw zijn: metselwerk in aardse tinten, houten accenten en speelse, grote raampartijen. Uiteraard moet het een duurzaam gebouw worden, zowel qua energiegebruik als materiaalkeuze. “Drempels tussen kinderopvang en onderwijs ontbreken op Buitenplaats Nassaupark, letterlijk en figuurlijk,” vertelt Adriënne van Beinum, projectdirecteur Buitenplaats Nassaupark.
Van nul tot dertien
Buitenplaats Nassaupark wordt een school voor nul tot dertienjarigen. Wat direct de betrokkenheid van SKH verklaart. De school biedt een doorgaande leerlijn van baby, dreumes, peuter tot schoolgaand kind.
In het zogenoemde inspiratieboek van Buitenplaats Nassaupark, is te lezen dat Buitenplaats Nassaupark een school is waar je je vanaf het eerste moment thuis voelt. ”Waar je in je babybedje ligt te slapen en waar je, eenmaal wakker, met je ogen de bewegingen volgt van de dierenmobiel boven je hoofd. Waar je met je vinger ontdekt wat schuim is en hoe schuurpapier aanvoelt.” Op Buitenplaats Nassaupark wordt je wereld steeds groter, vervolgt de tekst. Je speelt er tijdens het leren en andersom. “Zodat je huppelend naar groep 1 gaat en geen verschil merkt.”
Tomaten kweken
In het verhaal komt duidelijk naar voren dat je er niet alleen vakken als taal, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis krijgt, maar je spelenderwijs ook kennismaakt met muziek maken, tekenen en schilderen, timmeren, dansen en tomaten kweken. De ouders kunnen regelmatig meedoen met de groep en buurtbewoners zijn welkom voor de lunch op Buitenplaats Nassaupark. Tussendoor kun je je zusje van drie die lekker ligt te slapen een kusje geven.
Kijk voor meer informatie over Buitenplaats Nassaupark op de website.