De brug Halfweg

Betonrot in brug Halfweg

13 maart 2024
Nieuws

“Verschrikkelijk balen.” Ron de Lange, specialist ontwikkeling bij het gemeentelijke Ingenieursbureau (IB), windt er geen doekjes om. Hij baalt als een stekker dat er betonrot is geconstateerd in de brug Halfweg over de Ringvaart.

Deze brug, dé verbinding tussen Halfweg en Zwanenburg, ondergaat sinds november 2023 een grondige onderhoudsbeurt. In verband hiermee werd eind januari het brugdek eruit gehesen.

Dat is maandag weer op zijn plek teruggelegd. De verwachting is dat de opgeknapte brug na deze week, als alle werkzaamheden zijn afgerond, weer open kan.

Niet topfit

Maar het idee dat brug Halfweg na de grondige opknapbeurt toch niet topfit zijn bestaan kan voortzetten, gaat ten koste van het humeur van Ron de Lange en andere betrokken collega’s. “We zijn er nog niet uit hoe dit allemaal zo heeft kunnen lopen, hoe dit onverwachte dingetje heeft kunnen ontstaan.” 

De betonrot zit aan de onderkant van de zogenoemde aanbruggen. “In alle zes de betonbalken”, weet hij. De aanbruggen verbinden aan zowel de Halfwegse als aan de Zwanenburgse kant het brugdek met het landhoofd.

Veilig

Het euvel moet in de nabije toekomst alsnog worden weggewerkt want betonrot kun je niet zo maar op zijn beloop laten. Ron de Lange verwacht dat tussen nu en één tot anderhalf jaar het euvel kan worden aangepakt. Tot die tijd is het veilig om over de brug te rijden. “Niemand hoeft bang te zijn, dat kunnen we met zekerheid zeggen, ja. We hebben dat gecontroleerd én berekend. We houden de boel ook goed in de gaten en zullen ingrijpen indien nodig. We zijn nog aan het onderzoeken of zwaar vrachtverkeer er wel of niet overheen kan.”

Ron de Lange verwacht dat het extra werk aan de brug een dure grap gaat worden. “Alles bij elkaar opgeteld dus bijvoorbeeld ook de verkeersmaatregelen heb je het al gauw over enkele honderdduizenden euro’s.” 

Verkeer

Over verkeer gesproken, zegt hij: “We hadden in verband met de opknapbeurt al rekening gehouden met een volledige stremming maar toen kwam aannemer Spie met een tijdelijk brugdek dus dat was een meevaller. Maar als we in de toekomst het betonrot gaan wegwerken, zal de brug weer zes weken dicht moeten. Want als je nieuw beton aansmeert, kun je geen trillingen hebben. Misschien dat langzaam verkeer er tijdens de werkzaamheden wél overheen kan.”

Ron de Lange hoopt dat de werkzaamheden aan de brug kunnen worden gecombineerd met de werkzaamheden aan de Oranje Nassaustraat in Halfweg. “Dat is altijd beter, om dingen tegelijk aan te pakken.”

De brug Halfweg

Er is betonrot geconstateerd in brug Halfweg. Foto: Jur Engelchor.