Logo van Lincolnpark dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

zwarte bekerzwam in Lincolnpark

Zwarte bekerzwam in Lincolnpark

11 april 2024
Lincolnpark

Stichting MEERGroen legt in Lincolnpark een voedseltuin aan. Deze ligt aan de Bennebroekerweg, vlakbij de Meerkerk. Dit voorjaar bemesten vrijwilligers de grond, planten er bomen en houden er hun activiteiten. Franke van der Laan (MEERGroen) informeert de belangstellenden van Lincolnpark af en toe op deze site via een column op de hoogte.

Door Franke van der Laan

De meeste mensen zien natuur als het zich opdringt als grote gekleurde vlakken zoals tulpen-of klaprozenvelden. Maar dat komt maar zelden voor. Wat voor een veldbioloog natuur echt mooi en inspirerend maakt, is dat je bijna overal pareltjes kan ontdekken. Zowel visueel, via geluid of in de vorm van geuren. Dat vereist een opmerkzame manier van leven, maar dan heb je ook wat: dan wordt elke stap buiten een avontuur.  

Zo’n ervaring had ik op onze nieuwe uitvalsbasis in Lincolnpark

In de groentetuin in wording verwijderde ik ongewenste soorten, zoals gras. De groentetuin hebben we op een oud tarweveld gemaakt en om de grond te verbeteren is er compost aangebracht.  

Het eerst wat ik zag waren een paar cirkels met paddenstoelen

Dat zijn vroege bruine bekerzwammen. Wel een stuk of 200 van 2 tot 5 cm groot. Toen ik iets beter keek, zaten er allemaal kleine knaloranje korstjes tussen. Dat waren de beginstadia van oranje bekerzwammen of Sinaasappelschilzwammen. Best leuk die felle kleur op die bijna zwarte compost en dat waren er samen wel 500.  

De grond over 10m2 bleek bedekt met zwarte rondjes

De meesten waren afgeplat en sommige hadden een bekervorm. Dat is typisch voor de zwarte bekerzwam. Die soort had ik nog nooit gezien en bij nader onderzoek bleek ook waarom. Ze zijn extreem zeldzaam. Er stonden er meer dan 5.000. Deze bekertjes waren ongeveer 1 cm in doorsnede. Ze vielen bijna niet op tussen de zwarte compost. Misschien is dat ook een reden dat ze als extreem zeldzaam worden gezien.  

Zwarte bekerzwammen zijn onderwerp van wetenschappelijke studies  

Ze maken omdat een soort antibioticum. Dat is een soort geneesmiddel dat bacteriële infecties bestrijdt.

Zwarte bekerzwammen zijn in Nederland minder dan 100 keer gezien

Ze komen wel wereldwijd voor op grond (niet hout) waar ze organisch materiaal verteren. In ons geval compost en ook vaak in naaldbossen. Misschien zat er in onze compost ook wel naaldenmateriaal?

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl