Logo van Lincolnpark dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

impressie centrum van Lincolnpark

Straatnamen brengen natuur naar bewoners toe

16 maart 2023
Lincolnpark

Voordat je gaat bouwen heb je een bouwvergunning nodig en moet de straat een naam hebben. Dat is in de wet geregeld. De straten en paden in Lincolnpark hebben hun namen gekregen, een dieren- of plantennaam om precies te zijn. Dat past goed bij de natuurlijke uitstraling van de nieuwe wijk in Hoofddorp-Zuid. Ook de naam ‘Lincolnpark’ is officieel als buurtnaam vastgelegd.

Lincolnpark is officieel de buurtnaam geworden

De naam Lincolnpark is te danken aan de boerderij De President die ooit aan de Hoofdweg Oostzijde stond. Bedrijvenpark De President is vernoemd naar de intussen afgebroken boerderij. Oorspronkelijk was dit bedrijventerrein veel groter getekend. Waar nu Lincolnpark wordt gebouwd, bestonden eerst plannen voor een bedrijventerrein. Daarvoor heeft de gemeenteraad in 2017 de ‘Essentiekaart De Parken’ vastgesteld waarin diverse nieuwe woongebieden zijn aangewezen. Lincolnpark zit (net als Rooseveltpark) op de overgang van De President en De Parken.  

De wijk is vernoemd naar Abraham Lincoln

De toevoeging van het woord ‘park’ bij Lincolnpark verwijst naar de woningbouw. Zo ontstond in aansluiting op bedrijventerrein ‘De President’ en het masterplan voor dit gebied de naam ‘Lincolnpark’, als onderdeel van de familie van parken. Via de naam Lincoln is het een verwijzing naar De President. Naamgever Abraham Lincoln is een van de voorvechters van de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten.  

Het thema “voorvechters van burgerrechten en afschaffing van slavernij” verdient in de huidige tijd aandacht. Het college van b en w besloot bij het benoemen van straatnamen in nog te bouwen andere nieuwbouwwijken in Haarlemmermeer dit thema te betrekken. Daarom betrekken we de geschiedenis van Abraham Lincoln bij een te maken kunstwerk aan een plein in Lincolnpark. 

impressie centrum van Lincolnpark

Een beeld van hoe het centrum van Lincolnpark er ongeveer uit komt te zien. Foto: OKRA

De straten en paden in Lincolnpark krijgen de namen van dieren en planten

Deze namen sluiten namelijk goed aan bij de uitgangspunten van de wijk. De hoofdwegen krijgen namen als Hermelijnlaan en Rietvoornlaan. Voor de straten zijn bomennamen, vogelnamen, floranamen en insectennamen bedacht. De wandelpaden krijgen insecten- en bijzondere faunanamen. Denk bijvoorbeeld aan het Metselbijpad, Oeverlibelpad, Laagvliegerpad en Egelpad. Gemeentelijk polderecoloog Moniek van Leeuwen en Janneke van Bergen van OKRA Landschapsarchitecten hebben meegedacht met het bedenken van de namen.  

We hopen dat dieren en planten zich thuis gaan voelen in de wijk

Moniek van Leeuwen legt uit: “Het thema dieren en planten in Haarlemmermeer past erg goed bij Lincolnpark. Want het is een duurzame wijk met veel aandacht voor de natuur. De dieren en planten die nu een straatnaam krijgen, kunnen ook echt in de omgeving voorkomen. Misschien zijn ze er ook echt te zien. Dit is ook de natuur naar de bewoner brengen. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is en de wijk wordt bewoond.”  

Hermelijnlaan is een toepasselijke naam

Bijvoorbeeld de Hermelijnlaan is uit het leven gegrepen. “Een bewoner liet mij een foto zien van een gespotte hermelijn nabij de Bennebroekerweg die in de buurt ligt, ze zijn er ook al bijna. Laten we in Lincolnpark een omgeving voor deze dieren bieden, dan gaan ze er ook komen.”

Ook komt er een Gele Lisstraat in Lincolnpark. “De gele lis is een oeverplant van ongeveer 1 meter hoog. Die groeit prima in zoet langzaam stromend water in de sloten van deze wijk. Ook die gaan we in de nieuwe wijk tegenkomen.”

De Rietvoorn hoort thuis in Lincolnpark

Een van de hoofdwegen van Lincolnpark krijgt de naam Rietvoornlaan. “Het wordt denk ik iets spannender of vissen zoals de rietvoorn er komen. Dat heeft te maken met de aansluitingen van de watersystemen. Kan de rietvoorn ernaar toe zwemmen? Dat is altijd een uitdaging in een polder. Maar hij hoort zeker in Lincolnpark thuis.”

Een van de wandelpaden is vernoemd naar de metselbij

“Het leuke van de metselbij is dat als mensen een insectenhotelletje hebben, ze die ook echt in de tuin kunnen tegenkomen. Het zijn vriendelijke, op zichzelf levende bijen. Spannender soorten zijn bijvoorbeeld de honingbijen die nesten maken. Maar die worden door de imkervereniging uit woonbuurten opgehaald. Maar metselbijen doen niks als je rustig bekijkt.” Vandaar dat voor een van de wandelpaden in de Erven de keuze viel op de naam Metselbijpad.  

De naam Baardman vonden we niet geschikt als straatnaam

Als ecoloog is het de eerste keer dat Moniek meedacht met het bedenken van straatnamen. “Je moet er ook op letten dat mensen zich niet storen aan namen. De baardman bijvoorbeeld is een heel leuk vogeltje, maar de naam hebben we niet gebruikt. Mensen kunnen die naam gek vinden.”

Het college van b en w heeft op 21 februari 2023 ingestemd met de namen voor Lincolnpark, het rapport staat onder documenten.