Logo van Lincolnpark dat doorverwijst naar de homepage

Zoeken

Graanhalmen

NOM-rapport: energieneutraal Lincolnpark is goed mogelijk

15 juni 2022
Lincolnpark

Het eerste projectdoel voor Lincolnpark is: de wijk wordt energieneutraal. Dat betekent dat er dezelfde hoeveelheid energie moet worden opgewekt als er wordt verbruikt. Hoe gaan ontwikkelaars dat oplossen? In een rapport hierover dat de gemeente heeft laten maken, is te zien dat het kan. Het is aan de ontwikkelaars om te laten zien hoé.

Woningen die net zoveel energie opwekken als ze met de bewoners samen gebruiken, heten Nul op de Meter-woningen. Bij standaard rijwoningen is hiermee in Nederland al veel ervaring opgedaan. Voor de gestapelde bouw zoals de woningen in Lincolnpark, is Nul op de Meter vrij nieuw.

Bart van Eijk is de gemeentelijk projectmanager van Lincolnpark:

“We gaan hoofdzakelijk vier tot zes lagen hoog bouwen en in het gebied nabij de Calatravabrug zeven lagen. In al die bouwlagen zitten woningen die energie gebruiken. Dan is het moeilijker om Nul op de Meter te bereiken. Het betekent voor een ontwikkelaar dat hij alle middelen moet inzetten om toch dit resultaat te halen. Dan zal meer moeten gebeuren dan dat een ontwikkelaar standaard doet. Een oplossing kan bijvoorbeeld zijn om aan de gevels van de hogere bouwlagen stroom en warmte op te wekken, die technieken zijn er."

Stap verder dan gebruikelijk 
De projectmanager denkt aan bijvoorbeeld zonnepanelen aan de gevels die tegenwoordig in veel kleuren kunnen worden geleverd. “Het is wel een duurdere oplossing en je ziet het steeds vaker. Zo kreeg bijvoorbeeld de gevel van het Pharos-gebouw nabij het NS Station in Hoofddorp zonnepanelen. Wil een ontwikkelaar aan de eisen voldoen en ook voor hogere gebouwen in Lincolnpark op Nul op de Meter uitkomen, dan voldoen niet alleen standaard concepten.”  

“We vinden ook dat je mag zien dat er stroom wordt opgewekt, zo’n gevel is heel goed inpasbaar in Lincolnpark. Het beeldkwaliteitsplan staat het toe. Er komen ook vast nog andere duurzame circulaire materialen op de markt die we nu nog niet kennen. We weten dus ook nog niet hoe ze eruitzien en we maken het bij voorbaat mogelijk, op voorwaarde dat het past in het beeldkwaliteitsplan. Wij gaan de bouwplannen beoordelen en willen de markt uitdagen net een stap verder te gaan dan dat gebruikelijk is.”

Goed en compleet

Als ontwikkelaar in Lincolnpark kom je er niet met traditioneel denken. Bart van Eijk: “De kennis die je nodig hebt is veel te breed. En voldoe je niet aan de eisen, dan ga je niet bouwen in Lincolnpark. We zoeken een groep bedrijven die op een goede manier samenwerkt en de kennis en de technologie bij elkaar brengt voor een goed en compleet plan.”  

Veel voorwerk is gedaan

De gemeente heeft al flink wat voorwerk voor de ontwikkelaars gedaan. Zo kreeg TNO de opdracht op een rij te zetten welke technieken de komende vijf jaar voor woningbouw beschikbaar komen om Nul op de Meter te behalen. En om te kijken of die technieken in Lincolnpark ook echt mogelijk zijn. Een aantal daarvan heeft de gemeente door adviesbureau Cauberg Huygen laten doorrekenen.

Bart van Eijk: “Dan zie je dat volledig elektrisch veel kansen biedt om tot Nul op de Meter te komen, ook als je wat hoger gaat bouwen zoals in Lincolnpark.” Dat betekent dat alle energie die in huis wordt gebruikt, voortkomt uit elektrische bronnen. “Dus je kookt elektrisch, douchen en je huis verwarmen doe je bijvoorbeeld door een warmtepomp al dan niet in combinatie met zonneboiler en zonnepanelen.”

Beschikbare informatie 

Op de website lincolnpark.online staat  wat er kan, niet hoe het moet. Bart van Eijk: “Uiteindelijk is het aan de specialisten om een eigen plan te maken. We schrijven geen energieplan voor. Een belangrijke voorwaarde is ook dat energieconcepten opschaalbaar zijn. Dat betekent dat er niet zoveel ruimte in de ondergrond mag worden gebruikt dat volgende fases niet meer aan diezelfde technieken kunnen. Onze inschatting is ook dat dit ook niet hoeft.”

Bekijk het rapport van TNO en Cauberg Huygenexterne-link-icoon.