Zonnige daken voor basisscholen
Via Centrum voor Duurzaamheid NMCX in Hoofddorp, helpt Peter van Dam basisscholen in Haarlemmermeer met het leggen van zonnepanelen. Peter: "Daar ben ik in 2019 mee gestart. Ik heb bij NMCX (Centrum voor Duurzaamheid in Haarlemmermeer) aangeklopt en gevraagd hoe ik zou kunnen helpen. We kwamen al snel op scholen uit. Naast de terugverdientijd, merk ik bij scholen ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid om mee te gaan in de energietransitie. Als ik hen de vraag stelde of ze iets met zonne-energie wilden, was het antwoord vaak: Ja, maar hoe?."
En daar stapt Peter in om te helpen. Per school heeft hij een aantal uren aan begeleiding beschikbaar. Peter: "Op deze manier help ik de basisscholen. De schoolbesturen betalen de zonnepanelen zelf, maar via NMCX betaalt de gemeente mijn begeleiding. Het hele traject is eigenlijk een ontzorgingsplan. De inventarisatie van: Wat heb je nodig? En wat moet er allemaal gebeuren van tevoren? Dat regel ik."
3 miljoen iPads
In 2020 zijn met dit project de eerste basisscholen voorzien van een zonnepaneleninstallatie. In totaal heeft Peter nu 14 basisscholen begeleid. Afgelopen mei deden Twickel (Hoofddorp), Tovercirkel (Hoofddorp) en Joppe (Nieuw-Vennep) mee. In totaal leveren de zonnepanelen van deze drie scholen een opbrengst van 91.000 kWh. Peter: "Omgerekend is dat stroom voor 26 huishoudens, je kan er ruim 3 miljoen iPads mee opladen of wel 60.000 vaatwasbeurten mee draaien."
Zonnepanelen op het dak van basisschool Joppe in Nieuw-Vennep
Aanpak
Peters begeleiding volgt een bewezen effectief stappenplan. Peter: "Je moet bijvoorbeeld naar het dak gaan kijken, dakbedekkers regelen, kijken of de energieaansluiting goed genoeg is, noem maar op. Dat zet ik allemaal in een plan en bespreek ik met het schoolbestuur (bij de laatste drie scholen was dat met stichting Floreer). Het begint met een verkenningsfase. We kijken dan welke gebouwen geschikt zijn, schatten de opbrengst in en maken een kostenindicatie. Daarna kan het schoolbestuur besluiten of ze door willen. Dan zoek ik een geschikte leverancier en regel ik dingen als de aanvraag voor een eventuele vergroting van de energieaansluiting."
Van begin tot eind
Ook de nazorg zit in het plaatje. Peter: "Wij houden de monitoring van de panelen ook bij. Ik krijg bijvoorbeeld een melding bij een storing, wat uitzonderlijk is hoor. En ik houd toezicht op de installaties en coördineer via een leverancier als er iets is. Ook bij het reinigen van de zonnepanelen kunnen de scholen nog naar me toe komen. We kunnen indien gewenst nog een tijdje in de gaten houden hoe het loopt. Het is echt een compleet traject, van begin tot eind."
Prettige samenwerking
Jan Willem Walburg, teamleider en leerkracht van basisschool Joppe in Nieuw-Vennep, heeft de samenwerking met Peter als zeer prettig ervaren. Jan Willem: "Peter heeft gekeken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van Joppe. Hij heeft ons goed meegenomen in de stappen die we moesten ondernemen. Het fijne was vooral dat hij goed weet waar hij het over heeft. Zijn productkennis en werkervaring maakten dat de vragen die wij op voorhand hadden over bijvoorbeeld veiligheid en opbrengst, snel en naar ons idee goed beantwoord werden."
Wekelijkse energieopbrengst van zonnepanelen op basisschool Joppe.
Lesmateriaal
Met het bijhouden van hoeveel de zonnepanelen opleveren, is ook een leuk lesprogramma beschikbaar voor de basisscholen. Peter: "Om dat meer te kunnen integreren in de educatie, bieden we vanuit NMCX energielesprogramma’s aan, als onderdeel van het pakket. Op één school hebben we bijvoorbeeld een scherm opgehangen dat docenten kunnen gebruiken om allerlei dingen rond energie te laten zien. Dan gaat het ook wat meer leven in de school."
Toekomstwensen
Die heeft Peter zeker. Peter: "Zo zouden we nog meer kunnen kijken hoe we later de batterij ook in dit plaatje kunnen krijgen. Maar dat is net wat ingewikkelder en daar is het nu nog te vroeg voor. Maar er zijn verder kansen genoeg. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds heel veel scholen die ik kan helpen. In totaal zijn er 65 basisscholen in Haarlemmermeer, daarvan hebben we er met dit project 14 geholpen. Daar ligt dus zeker nog een mogelijkheid."
Contact
Meer weten over Peters’ begeleiding bij zonnepanelen voor basisscholen? Stuur hem een mail via: peter.vandam@nmcx.nl.