Het Taalhuis biedt diverse cursussen aan op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, zodat mensen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.

Zo helpt het Taalhuis Haarlemmermeer

02 december 2024
Nieuws

Nederlands lezen en schrijven, rekenen of met de computer omgaan is lang niet voor elke Haarlemmermeerder vanzelfsprekend. Ongeveer 12 procent van onze inwoners heeft moeite met deze basisvaardigheden. De medewerkers van Het Taalhuis zijn er om hen te helpen. Zij bieden ondersteuning, zodat mensen zelfverzekerder worden en gemakkelijker kunnen deelnemen aan het dagelijks leven.

Het begeleiden van mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden is belangrijk en waardevol werk. Elçin Visser, coördinator van het Taalhuis in Hoofddorp, weet dat als geen ander. “Veel mensen schamen zich en vragen daardoor minder snel om hulp. Daarom proberen we dit bespreekbaar te maken en hen in te laten zien dat het niet erg is om hier moeite mee te hebben. Zo kunnen we hen de beste hulp bieden die we in huis hebben. Maar eerst moeten we deze mensen zien te bereiken.”

Mensen die een achterstand hebben, komen in alle lagen van de samenleving voor. “Het is niet alleen een probleem voor mensen met een migratieachtergrond”, legt Elçin Visser uit. “Er zijn ook veel Nederlandstaligen die moeite hebben met basisvaardigheden. Dit zijn vaak mensen die hun schoolopleiding niet hebben afgemaakt of die werken in beroepen waar rekenen, lezen en schrijven minder belangrijk zijn.”

Signaleren en bereiken

Veel mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen of digitaal niet zo vaardig zijn, vinden het lastig hulp te zoeken. Elçin Visser: “Ze vragen hooguit hun zoon of dochter om een brief te ontcijferen of een buurvrouw om uit te leggen hoe de wasmachine werkt. Dat er ook een Taalhuis is weten ze vaak niet of ze durven er niet naartoe te gaan.”

Het Taalhuis richt zich daarom ook op het aanspreken van de mensen in de directe omgeving van mensen met beperkte basisvaardigheden. Elçin Visser: “Door het creëren van bewustzijn in de samenleving, bij familieleden, vrienden, collega's, professionals en werkgevers, kunnen we de mensen die moeite hebben met de basisvaardigheden veel beter bereiken.” Soms heeft iemand net dat steuntje in de rug nodig van die buurman of collega om de stap richting Het Taalhuis te durven zetten.

Ook wordt er samengewerkt met lokale partners zoals scholen, huisartsen, fysiotherapeuten en welzijnsorganisaties om een breed publiek te bereiken. “We gaan het voor het eerst echt anders aanpakken dan voorheen. Het doel is zoveel mogelijk mensen met beperkte basisvaardigheden te bereiken”, aldus verantwoordelijk wethouder Charif El Idrissi. “De professionals, op de plekken waar deze mensen doorgaans komen, hebben we gevraagd om problemen met deze basisvaardigheden te herkennen en daar waar nodig door te verwijzen naar het Taalhuis. Die dwarsverbanden zijn ontzettend belangrijk om het bereik te vergroten. De trajecten liggen klaar, nu de mensen nog.”

Het Taalhuis biedt diverse cursussen aan op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, zodat mensen beter kunnen deelnemen aan de samenleving. Foto: Shutterstock

Hulp bieden en vragen 

Het Taalhuis biedt diverse cursussen aan op het gebied van lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden, zodat mensen gemakkelijker kunnen deelnemen in de samenleving. Als het lastig is om een collega, buurman of familielid met beperkte basisvaardigheden te helpen, staan de medewerkers van Het Taalhuis altijd klaar om mee te denken. “Wij kunnen je voorzien van informatie, en er zijn ook websites die speciaal ontwikkeld zijn om deze basisvaardigheden te verbeteren. Soms kan het helpen om samen een keer langs te komen bij Het Taalhuis."

Taalhuis 

Voor de locaties en de contactgegevens kun je terecht op de website van Het Taalhuis: https://www.cpunt.nl/verken-cpunt/taalhuisexterne-link-icoon . Het Taalhuis is een samenwerkingsverband tussen verschillende partijen, zoals de gemeente Haarlemmermeer, Stichting Lezen en Schrijven en MeerWaarde.