YouChoose organiseert zes ouderavonden in februari, maart en april.

Zes ouderavonden van YouChoose in jongeren- en wijkcentra

05 februari 2024
Nieuws, YouChoose

Dwingen kan niet maar hevig stimuleren wel. Daarom worden Haarlemmermeerse ouders en verzorgers van kinderen in groep 8 van de basisschool en de eerste klas van de middelbare school momenteel bestookt met uitnodigingen voor YouChoose ouderavonden.

Lastige onderwerpen 

YouChoose organiseert zes ouderavonden in februari, maart en april. Ze worden gehouden in jongeren- en wijkcentra in Haarlemmermeer. Locaties dus die zijn berekend op veel belangstelling. Tijdens deze bijeenkomsten wordt ouders op het hart gedrukt om toch vooral in gesprek te gaan dan wel te blijven met hun kinderen over lastige onderwerpen zoals alcohol, drugs en online veiligheid. De klas waarvan de meeste ouders naar een van de ouderavonden komen, wint een compleet verzorgd klassenfeest. 

Leefwereld 

Jezelf verplaatsen in de leefwereld van tieners kan een lastige opgave zijn en de ouderavonden dienen als steun in de rug. Ouders die op de uitnodiging in gaan, kunnen rekenen op een set gesprekskaarten die YouChoose heeft ontwikkeld in samenwerking met onder meer Brijder, GGD en Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Deze kaarten zijn een beproefd hulpmiddel bij het aanknopen van gesprekken over leuke én lastige onderwerpen. 

Het setje bevat 35 kaarten, aan beide kanten bedrukt, met 70 vragen. De kaarten brengen een spelelement en wat luchtigheid in het gesprek en stellen kinderen in staat ook vragen aan hun ouders te stellen. Uit ervaring blijkt namelijk dat er dan een open en fijner gesprek op gang blijft. 

Theatervoorstelling 

Op de ouderavonden geeft Kikid een theatervoorstelling die ouders en verzorgers helpt zich te verplaatsen in de leefwereld van hun pubers. Die wereld verschilt enorm van die van henzelf. En juist in hun pubertijd zetten kinderen zich af van hun ouders. Dat alles bij elkaar lijkt een weinig aanlokkelijke sfeer om eens van gedachten te wisselen over serieuze gesprekonderwerpen zoals drugs, gevoelens van onveiligheid en seksualiteit. Maar juist het mijden van zulke gesprekken is een vruchtbare voedingsbodem voor risicogedrag bij kinderen. 

Daarom is het cruciaal dat ouders de rol blijven vervullen die ze hebben ondanks de wrijving die in elk gezin voorkomt: die van belangrijkste influencer van hun kinderen. Geef die positie vooral niet uit handen, is de boodschap. 

YouChoose organiseert zes ouderavonden in februari, maart en april.

YouChoose organiseert zes ouderavonden in februari, maart en april.

Groot publiek 

Het team achter YouChoose, waarin de gemeente optrekt met de politie en de jongerenwerkers van MeerWaarde hoopt op veel belangstelling, want ook het tweede hoofdstuk van deze gedragscampagne moet een succes worden. In het eerste deel lag het accent op steekwapens en daar zijn nu drugs en drugscriminaliteit aan toegevoegd. 

Tot dusverre weet YouChoose een groot publiek te bereiken, mede dankzij de vele media-aandacht. Net als in het vorige deel richt YouChoose zich ook de komende tijd op jongeren, ouders en verzorgers.  

Ouderavonden

De ouderavonden zijn op: 

  • 28 februari in De Hype in Nieuw-Vennep 
  • 20 maart in De Nieuwe Silo in Hoofddorp 
  • 27 maart in De Meerkoet in Lisserbroek 
  • 3 april in Flex C in Hoofddorp 
  • 10 april in  Het Rietland in Badhoevedorp 
  • 17 april in De Basis in Zwanenburg 

Aanmelden voor een van de ouderavonden kan via dit linkjeexterne-link-icoon

Van ouders wordt gevraagd of ze zoveel mogelijk naar de ouderavond willen komen in het gebied waar ze wonen. Lukt dat niet? Dan zijn ouders ook welkom op andere avonden.