De grondwerkzaamheden aan de Incheonweg zijn in november van start gegaan

Werkzaamheden voor transformatorstation Incheonweg begonnen

08 december 2022
Nieuws

De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een transformatorstation van TenneT en Liander aan de Incheonweg in Rozenburg zijn in november 2022 gestart.

Meer stroom nodig 

Dit transformatorstation wordt gebouwd omdat er behoefte is aan extra stroom in een groot deel van Haarlemmermeer. Denk hierbij aan de vraag naar stroom door nieuwbouw en (nieuwe) bedrijven. De maximale capaciteit is bereikt en dat terwijl de vraag naar energie alleen maar stijgt. Het elektriciteitsnet zit vol. Hierdoor kan Liander al sinds midden 2020 geen nieuwe klanten aansluiten.  

In 2025 in gebruik 

Het stroomtekort voor nieuwe woonwijken en bedrijven in de omgeving Hoofddorp, Schiphol-Rijk en Rijsenhout is voorlopig nog niet opgelost. De bouw van een transformatorstation duurt gemiddeld twee jaar. Naar verwachting duurt het nog tot 2025 voor het nieuwe transformatorstation aan de Incheonweg in gebruik kan worden genomen. 

Ontwerp station 

Bij het ontwerp van het station is rekening gehouden met de omgeving. Zo wordt het station bijvoorbeeld omringd door een bloemenweide. Verder komen er bomen tussen het transformatorstation en de Geniedijk. Om tot dit ontwerp te komen, is er regelmatig overleg geweest met omwonenden. Op woensdag 14 december is er een inloopbijeenkomst voor buurtbewoners en omliggende bedrijven om hen verder bij te praten over de stand van zaken. TenneT en Liander geven dan informatie over de bouw, de planning en de eindsituatie. 

Eerst de grond, dan bouwen 

De aannemer is aan de slag met de eerste grondwerkzaamheden op het bouwterrein. Half 2023 begint de bouw van de gebouwen. Het bouwverkeer rijdt zoveel mogelijk via de N201 en Schiphol Logistics Park naar de Incheonweg.  

Op de hoogte blijven? 

Installeer dan de ‘TenneT BouwApp’ op de smartphone via de AppStore of Google Play Store en zoek op ‘Rozenburg – Zuid’. Via de BouwApp verschijnen er regelmatig updates over de bouw.

Het werk aan het nieuwe transformatorstation aan de Incheonweg is begonnen. Fotografie: Chris Pennarts