Amber Elisa de Clerq spreekt wethouder Nobel toe, bij de opening van de carport op de Olmenhorst.

'We willen zoveel mogelijk zonnepanelen op daken'

24 februari 2022
Duurzaamheid

Overgaan op nieuwe, schone energie is een enorme uitdaging. Kies je voor zonne-energie, windenergie of kun je ook ver vooruitdenken en kernenergie overwegen? Haarlemmermeer zet nu vooral in op zonne-energie. “Daarom zijn we blij met elk initiatief op dit gebied”, zegt Jurgen Nobel, wethouder Energietransitie.

Wethouder Jurgen Nobel mocht deze week op landgoed De Olmenhorst de nieuwe carport openen. Die ligt nu vol met zonnepanelen. “Buiten dat windenergie nogal wat weerstand veroorzaakt, kunnen we de polder ook niet vol windturbines zetten, vanwege Schiphol. Daarom hebben we gekozen voor zonne-energie te gaan en hebben we een groot gebied rond de landingsbanen van de luchthaven aangewezen waar zonneakkers kunnen komen. Daar is veel animo voor. Verschillende ondernemers willen daar zonnepanelen neerleggen. Maar we moeten nu vooral ook kijken naar zonnepanelen op daken. Kijk bijvoorbeeld naar de parkeergarage van Schiphol, P3, die vol ligt met panelen.” 

Amber Elisa de Clerq spreekt wethouder Nobel toe, bij de opening van de carport op de Olmenhorst. Foto: Hans Peter Föllmi.

De zonnepanelen op De Olmenhorst is ook zo’n mooi voorbeeld. De vorig jaar overleden eigenaar Florian de Clerq heeft het helaas niet meer mee mogen maken. Maar zijn dochter, Amber Elisa, inmiddels zesde generatie De Clerqs, hoopt dat hij vanaf een wolkje goedkeurend zat te kijken. “Wij zijn een bedrijf dat bewust met de natuur wil omgaan. Dit is daar een logische uitwerking van.”

Het aantal zonnepanelen op daken groeit flink in Haarlemmermeer. In 2018 lag er voor 55 megawatt aan zonne-energie op de daken, in de jaren daarna groeide het naar ruim 120 megawatt in het eerste halfjaar van 2021. De cijfers van het tweede halfjaar van 2021 zijn nog niet bekend. “Is dat genoeg? Nee, nog lang niet”, zegt Nobel. “Zeker omdat we in 2050 energieneutraal willen zijn. Er is dus nog een hoop te doen.”