Angelique Drenth

‘We gaan Keti Koti echt vieren’

16 juni 2023
Nieuws

Op de dag dat herdacht wordt dat er 150 jaar geleden een einde kwam aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën van Nederland waren, ziet het eerste Keti Koti Festival Haarlemmermeer het levenslicht. Keti Koti: 'Ketenen Verbroken’. Op zaterdag 1 juli wordt het einde van de slavernij herdacht en de vrijheid gevierd. Sinds 2018 wordt er in Haarlemmermeer herdacht bij het Slavernij Monument, dankzij de onvermoeibare inzet van Elaine Veldema van P-team Haarlemmermeer. Sinds dit jaar is er ook ruimte om te vieren. Dat gebeurt tijdens het Festival Keti Koti. Angelique Drenth van Maatvast, organisator van het festival, vertelt.

Angelique Drenth is sociaal beheerder van Maatvast bij jongerencentrum Studio 5 in Hoofddorp. Vorig jaar tijdens de herdenking bij het Haarlemmermeerse Slavernij Monument vertolkten twee jongeren van De Hype, ook een jongerencentrum van Maatvast, een zelfgeschreven nummer. Angelique: “Ik was daarbij. De herdenking bij het monument is mooi en noodzakelijk. Maar daar bleef het bij. Er was in Haarlemmermeer geen viering. Sommigen gingen naar Amsterdam naar het Oosterpark. Letterlijk een jaar geleden, op 1 juli 2022 bedacht ik het plan om in Haarlemmermeer een festival te organiseren. Het plan werd steeds concreter. Het is mooi dat het nu zover is dat we ook in Haarlemmermeer kunnen vieren op de dag dat we herdenken dat 150 jaar geleden de slavernij is afgeschaft.” 

In het diepe 

Angelique Drenth: “Ik werd in het diepe gegooid: ik kreeg alle vrijheid om het op te pakken en heb natuurlijk collega’s betrokken. Zo kwam ik erachter dat er na de excuses van premier Rutte, geld beschikbaar was om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Om daar aanspraak op te maken, moest ik een plan schrijven. Dat hebben we ingediend bij maatschappelijke partners en fondsen die iets voor Keti Koti zouden willen doen. Het evenement wordt dan ook mede mogelijk gemaakt door Stichting Fonds voor Cultuurparticipatie, de gemeente Haarlemmermeer, Stichting Leefomgeving Schiphol en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland. En Maatvast draagt zelf natuurlijk ook bij. Het is een droom die uitkomt en ik ben Maatvast ontzettend dankbaar dat ik de kans en ruimte heb gekregen om mijn idee werkelijkheid te laten worden.” 

Bewustwording en educatie 

Het festival sluit aan bij de herdenking die op 1 juli vanaf 10.00 uur bij het Slavernij Monument in Hoofddorp wordt gehouden. Angelique: “We gaan echt de afschaffing van de slavernij vieren. Maar we hebben ook aandacht voor bewustwording, voor kennisoverdracht aan de jongere generaties. Mijn achtergrond is half Surinaams, half Nederlands. Ik wist niet zo veel over de slavernij en ik ging op onderzoek uit. Het is iets wat je niet op school leert. Naast vieren is bewustwording en educatie erg belangrijk. Wat houdt het in? Wat is er precies gebeurd? Daar is die dag ook ruimte voor.” 

Voor iedereen 

Het Festival Keti Koti Haarlemmermeer is voor iedereen: “Het is echt voor jong en oud. Mijn doel is om dit een jaarlijks terugkerend evenement te laten zijn. We willen met dit festival bijdragen aan verbinding tussen culturen, leeftijden en achtergronden. Een manier om dat te bereiken zijn de dialoogtafels van het P-team. Daar kunnen mensen onder leiding van een gespreksleider en aan de hand van vragen en stellingen met elkaar in gesprek. Zonder oordeel, maar om begrip voor elkaar te krijgen. Als deze dag dit allemaal brengt , dan is het voor mij meer dan geslaagd.” 

Wat is er te doen?

Naast de dialoogtafels is er van alles te doen. Angelique: “Vanaf 13.00 uur heten dames in kotomisi’s, traditionele Surinaamse kleding, de bezoekers swingend welkom en wijzen hen de weg. Iedereen krijgt het eerste uur gratis een portie heri heri aangeboden, het voedsel dat de tot slaaf gemaakten aten. Daarnaast is er soulfood en muziek. Er zijn live top acts en workshops. Zoals een djembe-workshop en een fotografie-workshop waar met name jongeren leren hoe ze diversiteit op beeld kunnen vastleggen. Er is een foto expositie, je kan armbandjes maken en henna laten zetten. Aan de kleintjes is ook gedacht. Heel leuk is de voorleeshoek van de bibliotheek. Kinderen krijgen verhalen voorgelezen uit Anansi-boeken. Anansi is een spin. In de verhalen die mensen elkaar vroeger vertelden, stond de spin voor de slaaf. De tijger stond voor de slavenhouder. Deze geheime taal was verpakt in een kinderverhaal. Zo brachten de tot slaaf gemaakten elkaar op de hoogte van gebeurtenissen. Natuurlijk ontbreekt het springkussen en schminken niet. En om 14.00 uur is er een optreden van Kenny B. Voor de oudere jeugd is er een voetbaltoernooi met Forty4Days. Kortom: een evenement voor jong en oud. En dit alles om op deze dag het breken van de ketenen te vieren!”

Angelique Drenth nam het initiatief voor het eerste Festival Keti Koti in Haarlemmermeer.

Het hele jaar 

Verspreid op het terrein staan er ‘Wist-je-dat?-borden’. Angelique: “De borden vertellen weetjes over het slavernijverleden en de Surinaamse cultuur. Zo vergaren bezoekers op een leuke manier kennis. Natuurlijk stopt het niet na 1 juli. Vanaf 2 juli 2023 tot 1 juli 2024 organiseren we activiteiten rondom de afschaffing van de slavernij. De borden die we tijdens het festival gebruiken, rouleren straks langs jongerencentra en scholen.” 

Spannend 

Karin van Geelen, clustermanager jongerencentra bij Maatvast vindt het best spannend. “We zijn geen organisatoren van grote evenementen. Bij Maatvast zeggen we: ‘De samenleving is onze opdrachtgever’. Dit festival gaat over verbinden en ontmoeten in die samenleving. Tussen verschillende culturen, achtergronden, leeftijden. Daar past dit festival heel goed bij. Het is mooi dat Angelique dit vorig jaar voor zich zag en dat ze er zo enthousiast mee aan de slag gegaan is. We hopen op een hele mooie viering, in combinatie met het ochtendprogramma bij het monument.”

Programma

De viering van Keti Koti 2023 begint op zaterdag 1 juli met een herdenking bij het Slavernij Monument aan de Kruisweg/Planetenpad in Hoofddorp. Inloop vanaf 10.00 uur. Muziek en toespraken wisselen elkaar af. Om 11.30 uur is de kranslegging. Om 12.30 uur is de afsluiting. Dan neemt het Festival Keti Koti het stokje over. Om 13.00 uur starten de festiviteiten bij Studio 5, Waddenweg 3 in Hoofddorp. Het hele programma is te vinden op: www.maatvast.nl/ketikotiexterne-link-icoon

Lees ook het artikel 'Het koloniale verleden achter Keti Koti'  op Meer voor Elkaarexterne-link-icoon.

Zowel bij het Slavernijmonument als bij het Festivalterrein is de parkeergelegenheid beperkt, dus kom zoveel mogelijk lopend, met de fiets of de bus.

Tijdens het Festival is het mogelijk om met pin te betalen, maar neem voor de kleine uitgaven voldoende kleingeld mee. De entree is gratis.