‘Vul de peiling in!’
Alles trekt wethouder Charlotte van der Meij van Klimaat en Energie uit de kast om zo veel mogelijk inwoners de peiling over windturbines in Haarlemmermeer-Zuid te laten invullen. Brieven, inloopbijeenkomsten en urenlang in de hitte voor de camera staan in een weiland bij Abbenes bijvoorbeeld, telkens dezelfde zinnen uitsprekend. Net zo lang totdat alles er goed op staat. “En vul de peiling in”, roept ze vanuit de verte. De uiteindelijke videoboodschap is luid en duidelijk.
Tussenstand
Haar oproep om mee te doen, is niet aan dovenmansoren besteed. Op het moment van schrijven, staat de teller op ruim 1.000. Geen slechte tussenstand, vindt ze. Maar hoe meer hoe beter, zegt ze erbij. Er mag van haar nog veel meer bij. Invullen kan t/m 13 oktober.
Ook op sociale media wordt gereageerd op de komst van de eventuele windturbines en de peiling en dat gebeurt niet altijd op een positieve manier. “Dat hoeft ook niet, discussie is juist prima, kritiek ook, maar het wordt lastig als er feitenvrij dingen worden geroepen”, zegt ze. Feitenvrij is bijvoorbeeld dat meedoen aan de peiling geen enkele zin heeft omdat het toch al vast staat dat de windturbines er komen.
Advies
Wethouder Charlotte van der Meij: “Dat is dus juist niet zo. De peiling is dé kans om je mening te geven. Daarmee oefen je meer invloed uit dan door dit soort dingen te roepen op Facebook. De gemeente verwerkt de uitkomsten van de peiling in een advies aan de provincie. En die beslist.”
Maar trekt de provincie zich wat aan van dat advies?
“Afgesproken is dat de provincie het advies serieus neemt. Onze eigen gemeenteraad laat in het advies aan de provincie weten of er voldoende draagvlak is in het gebied Haarlemmermeer-Zuid en adviseert over de spelregels. Oftewel de voorwaarden waar volgens ons als gemeente - volgens de inwoners - de windturbines aan moeten voldoen.”
Maar een peiling over de spelregels impliceert dat ze er toch wel komen en dat je hooguit meepraat over de voorwaarden waaraan de windturbines moeten voldoen?
“Nee, ook dat is onjuist. Je kunt in de peiling wel degelijk ook aangeven dat je windturbines niet wenselijk vindt. Dat neemt de gemeenteraad mee in haar advies aan de provincie. Want die gaat over de vergunning. Het is wél goed om te beseffen dat draagvlak geen ruimtelijk relevant argument is bij vergunningverlening. Als we dus alleen maar ‘nee’ zeggen tegen windturbines zetten we onszelf helemaal buitenspel. De provincie kan het licht op groen zetten voor een windpark als het plan verder goed is, de omgeving eerst mee heeft kunnen denken én nog allerlei onderzoeken zijn verricht. Op die manier laten we dan de kans lopen om mee te geven wat wij belangrijk vinden. Dáárom willen we juist nu spelregels meegeven. En natuurlijk óók aangeven hoe het met het draagvlak is gesteld in het gebied. Echt, een betere manier om je stem te laten horen dan via deze peiling is er niet.”
Wethouder Charlotte van der Meij roept iedereen op om de peiling in te vullen.
Wat zou u absolute tegenstanders willen adviseren?
“Ik heb voor iederéén hetzelfde advies: vul de peiling in! Je kunt daarin ook aangeven windturbines niet wenselijk te vinden. Maar realiseer je wel dat de gemeente er uiteindelijk niet over gaat. Geef dus niet alleen aan dat je tegen bent maar ook wáár je zorgen zitten en wat je belangrijk vindt. Nú hebben we invloed. Verspeel die niet. Bedenk ook dat niet alleen de provincie maar ook de initiatiefnemers de definitieve spelregels zien. Zo ontstaat een goede basis voor verdere participatie tussen initiatiefnemer en de omgeving.”
Heeft de gemeente zélf baat bij windturbines?
“Ik zou het woord ‘baat’ niet willen gebruiken. Ik wijs liever op het doel en de taak van de gemeente om te werken aan een klimaatneutrale gemeente in 2050. En windturbines zijn daarin een logisch puzzelstukje.”
Wat zijn de Haarlemmermeerse ervaringen met bestaande windturbines?
“Er staan zeven windturbines langs de A4: Twee van energiecoöperatie Meerwind, twee van Boreas/Notos en drie van HVC. Deze leveren al sinds 2016 groene stroom. Op de website van Meerwind is precies te zien hoeveel hun turbines opwekken. Er zijn bij de gemeente tot dusverre geen klachten bekend over (geluids)overlast of schade aan de natuur.”
Meer informatie
Via de website Wind op Land kunnen inwoners de peiling invullen en een zienswijze indienen. Hier kunnen inwoners ook terecht voor de laatste informatie, nieuwsberichten en artikelen over het participatietraject Wind op Land.