Nieuwe website

Vernieuwde website behoudt ‘Haarlemmermeerse look and feel’

23 november 2022
Nieuws

Echt nieuw wil Melanie van den Berg, specialist dienstverlening bij het cluster Klant Contact Center, de website van de gemeente Haarlemmermeer niet noemen. Ze spreekt liever van “vernieuwd”. Directe aanleiding is dat de bestaande website, Drupal 9, bij storingen niet meer wordt ondersteund.

Vertrouwd

De vernieuwde website gaat per 23 november live. De bezoeker, is de verwachting, merkt veranderingen maar zal er ook mee vertrouwd zijn. Een beetje zoals de wielrenner die zijn racefiets een nieuw leven geeft met nieuwe wielen, banden, tandwielen, zadel en ketting maar wel met behoud van het oude frame. Daar wordt zijn karretje fris en modern van maar het blijft ook vertrouwd, net als met haarlemmermeergemeente.nl. De meest opzichtige verandering is dat foto’s zijn toegepast, 29 stuks om precies te zijn.
 

Nieuwe website

De gemeente Haarlemmermeer heeft een vernieuwde website

Look and feel 

Haarlemmermeer werkt voor de website samen met 28 andere gemeenten. Die konden allemaal kiezen uit twee nieuwe designs. Niet zonder trots zegt Melanie van den Berg dat Haarlemmermeer ervoor heeft gekozen – als enige – om een eigen design te maken. “Met een “Haarlemmermeerse look and feel’’, zegt ze. 

Scrollen en klikken 

Melanie van den Berg: “Wij hebben er het meeste werk van gemaakt. We hebben gebruik gemaakt van de kennis die we al hebben opgedaan met bepaalde gebruikersgroepen zoals ouderen en laaggeletterden bij de vernieuwingen. We weten hoe ze scrollen, hoe ze klikken, wat voor effect bepaalde kleuren hebben. Kortom, ook de vernieuwde website is gebruikersvriendelijk en voldoet zo veel mogelijk aan de wensen van onze inwoners. Maar mocht de indruk al bestaan: u vraagt en wij draaien, is er niet bij. Wel gelden uiteraard de vier basisprincipes van onze dienstverlening: makkelijk, betrouwbaar, menselijk en verbonden.”   

Minisites 

Aan de migratie naar de nieuwe website wordt al sinds 2019, letterlijk en figuurlijk achter de schermen, gewerkt. De zogenoemde minisites, bijvoorbeeld die van burgemeester en wethouders, Lincolnpark, Stadscentrum Hoofddorp en Nieuw-Vennep, gaan later over. Al live zijn dus de ‘gewone’ website en de onlineversie van InforMeer.