Energiecoach Sara

Van klant naar coach: Sara helpt nu anderen besparen

08 januari 2024
Duurzaamheid, Nieuws

Sara (56) weet hoe het is om zuinig om te moeten gaan met geld. Ze heeft drie jaar in de schuldsanering gezeten. Sara: “Mijn werkgever ging failliet. Dan kom je in een gat terecht en daardoor in de problemen. Het was pittig, maar gelukkig werd ik goed ondersteund. Nu wil ik zelf ondersteuning bieden aan anderen in een slechte financiële situatie. Bij Energiebank Haarlemmermeer kan dat.”

Al zeven jaar woont Sara in Abbenes. Een paar jaar geleden kwam een energiecoach van Energiebank Haarlemmermeer bij haar op huisbezoek. Sara: “Er kwam toen iemand bij mij thuis om te helpen met bespaartips en energiebesparende maatregelen. Zo kreeg ik ledlampen en een radiatorventilator, maar ook tips over isolatie en de stand van mijn ketel. Daardoor werd ik zelf alerter op mijn verbruik. Al snel merkte ik dat door die aanpassingen mijn verbruik en maandbedrag erg daalden.”

Van klant naar coach

Een tijd later zag Sara op de website van de Energiebank de oproep tot energiecoach voorbijkomen. Sara: “Toen dacht ik, dat lijkt mij wel leuk, om zo meer te kunnen betekenen voor anderen. Met de stijgende prijzen en schuldproblematiek, merk ik dat mensen vaak niet weten waar ze aan toe zijn. Dat heb ik ook gehad en dat is echt niet fijn. Maar ook al is het moeilijk, het kan echt anders. Met mijn eigen ervaring wil ik nu iets betekenen voor anderen. Ik heb me gelijk aangemeld.”

Op bezoek

Met een rugzak vol bespaarproducten gaat Sara nu zelf bij klanten langs. “We gaan even rustig kennismaken. Daarna bekijk ik samen met de klant de energierekening en lopen we een rondje door het huis om te kijken waar besparing mogelijk is. Denk aan ledlampen indraaien, besparende douchekoppen aanbrengen, stekkerschakelaars achterlaten en radiatorfolie en -ventilatoren installeren.”

Connectie

Omdat Sara zelf klant is geweest, kan zij goed aanvoelen hoe het voor de ander is. Sara: “Je krijgt niet alleen te maken met besparing, maar ook met de mensen zelf. Als energiecoach ben je uiteindelijk toch een vreemde die op bezoek komt, dus het is fijn om vertrouwen te wekken in de connectie. Laatst was ik op huisbezoek en kon ik helpen bij onder andere het monteren van een nieuwe brievenbus tegen de tocht. Door het vertrouwen van de klant, kon ik haar ook tips geven over dingen die ze me anders misschien niet verteld had. En ze was zelf al erg goed bezig, maar ik kon net dat extra steuntje in haar rug zijn. Dat was fijn om te zien.”

Sara uit Abbenes: van klant naar coach. Foto" gemeente Haarlemmermeer.

Aanrader

Wil jij ook aan de slag met energiebesparing? Sara raadt het mensen zeker aan. Sara: “Ik zou de Energiebank zeker aanbevelen. Ik probeer mijn familie al te overtuigen dat ze iemand langs moeten laten komen. Het is goed om op je gasverbruik te letten, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Er wordt nog te weinig aandacht besteed aan energiebesparing. Ik denk dat dat nog veel beter kan. Bovendien helpen de energiecoaches bij de Energiebank je graag. Ik vind het zelf ook mooi om te zien dat ik als energiecoach mensen verder kan helpen en blij kan maken.”

Aan de slag met energiebesparing?

Mensen die zorgen hebben over het betalen van de energierekening of willen besparen, maar niet goed weten hoe: Energiebank Haarlemmermeer helpt iedereen met een laag inkomen gratis verder met een energiecoach, praktische hulp en handig tips. Ga voor meer informatie en aanmelden naar: www.energiebankhaarlemmermeer.nl/hulpexterne-link-icoon