Serdar Gözübüyük als Uefa-scheidsrechter

Topscheidsrechter fluit voortijdige schoolverlaters terug

02 april 2024
Nieuws, Onderwijs

Op het veld is Eredivisie- en Champions League-scheidsrechter én Hoofddorper Serdar Gözübüyük een niet te missen verschijning. Hij straalt gezag uit, is één en al focus. Niets lijkt hem te ontgaan. Als een wervelwind gaat hij over het veld om maar niets te hoeven missen van de elkaar razendsnel opeenvolgende spelsituaties. Niet voor niets behoort hij tot de top.

Groter kan het contrast met de Serdar Gözübüyük die workshops aan   leerlingen geeft bijna niet zijn, zegt Samira Martina, projectleider preventief jeugdbeleid bij het cluster Samenleving, Sport en Cultuur (SSC) van de gemeente Haarlemmermeer.

Uiteraard laat hij bij die gelegenheden de gele en rode kaarten en de scheidsrechtersfluit thuis en zijn kleding is ook wat minder opvallend gekleurd. Maar dat is niet het grootste verschil. Dat betreft namelijk zijn lichaamstaal, houding en zijn opstelling. Die is veel  minder opvallend.

Kolkend stadion

“Als hij in zo’n kolkend stadion het veld betreedt, is dat écht een moment. Maar zo’n klas vol met leerlingen, dát is voor hem geen podium. Hij zoekt direct contact met hen, juist niet vanuit hiërarchie. Hij staat of zit wel voorin maar hij is in hun midden. Ik heb het hem niet gevraagd maar ik weet zeker dat hij dat bewust doet. En dat doet hij goed”, taxeert Samira Martina.

Inspireren en motiveren

In opdracht van en in samenwerking met wethouder Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd & Onderwijs) ging zij op zoek naar manieren om studenten van het Nova College en MBO-college Airport te inspireren en te motiveren om dóór te zetten en het beste uit henzelf te halen. “Er zijn duizend-en-één redenen om iets niet te doen. Van redenen om iets wél te doen zijn er veel minder. Maar ze zijn veel beter. Dat is zijn boodschap.”

Eigen plek in de klas

Juist deze groep mbo’ers heeft het moeilijk, weet Samira Martina. Verzuim of voortijdig schoolverlaten liggen op de loer. Ze kent de verhalen van jongens en meisjes die een half jaar vóór het einde van hun studie de stekker eruit trekken. “We hebben het over jonge mensen die in coronatijd aan hun opleiding zijn begonnen. Dat was veelal online. Groepsvorming en sociale binding was erg lastig. Ze hebben hun beginperiode als zeer onprettig ervaren. Ze deden er veel langer over dan normaal om een eigen plek te vinden binnen de klas. Ze hadden echt het gevoel dat ze er alleen voor stonden. Van velen van hun studiegenoten wisten ze niet eens of ze er echt wel zaten. Veel schermen bleven op zwart. Het valt niet mee om hen gemotiveerd te houden.”

Serdar Gözübüyük als Uefa-scheidsrechter

Serdar Gözübüyük als Uefa-scheidsrechter. Eigen Foto Serdar Gözübüyük.

Performance

Al gauw kwamen bij Samira Martina en wethouder Marjolein Steffens  bezielende sprekers in beeld en Serdar Gözübüyük in het bijzonder als middel om voortijdige schoolverlaters tegen te gaan. Dat de Fifa-scheidsrechter zelf uit Hoofddorp komt, is daarbij een leuke bijkomstigheid. Niet meer en niet minder. Nova en ‘Airport’ staan beide in Hoofddorp maar lang niet alle leerlingen komen daar vandaan.

Dat de keus op hem is gevallen, heeft alles met zijn performance te maken. Samira Martina heeft hem op andere scholen in actie gezien en was net als de leerlingen en de docenten onder de indruk.

In de kleine ruimte

Voor beide scholen zijn elk vier workshops afgesproken. Zo kunnen in totaal enkele honderden studenten worden bereikt. “Liever zo dan één grote congres-achtige bijeenkomst in een grote zaal”, vindt Samira Martina. “Om maar in voetbaltermen te blijven; Serdar Gözübüyük komt in de kleine ruimte beter uit de verf. Zijn workshops zijn dan waardevoller, maken meer impact. Hij kan het in kleinere kring  persoonlijker maken en maatwerk leveren.”

Serdar Gözübüyük is behalve scheidsrechter ook een geslaagd zakenman. “De workshops doet hij uit idealisme. Hij wil laten zien dat je met veel inzet en door hard te werken, ver kunt komen. En dat je zelfs tegenslag in je voordeel kunt omzetten.”

Vier keer een umlaut

Samira Martina heeft aan de reacties van leerlingen gemerkt hoe aansprekend zijn verhaal is over een ergernis waarvan hij een zakelijk succes wist te maken. “In Serdars achternaam komt maar liefst vier keer een umlaut voor. Dat heeft hem nogal eens in de problemen gebracht omdat Gözübüyük lang niet altijd goed wordt gespeld. Hij is daardoor al eens een belangrijke vlucht misgelopen. Moet je net hem hebben. Uit boosheid hierover heeft hij een succesvolle website opgezet waarmee je vrij eenvoudig een visum kunt regelen.”  

Serdar Gözübüyük tijdens een eredivisiewedstrijd. Eigen foto Serdar Gözübüyük.