De vrijwilligers van Meerbomen.nu heten Haarlemmermeerders welkom.

Stichting MEERGroen deelt gratis bomen uit

05 maart 2024
Nieuws

Stichting MEERGroen, bekend van hun inzet voor een groenere leefomgeving, deelt gratis boompjes uit. Dat gebeurt op zondag 17 maart vanaf de voedseltuin aan Scorpius 171 in Park 20|20 in Hoofddorp. Bewoners kunnen hun tuinen ermee vergroenen.

Uitdeeldag

Het uitdelen van de gratis bomen is tussen 11.00 tot 17.00 bij MEERGroen aan Scorpius 171 in Hoofddorp. Belangstellenden moeten zich aanmeldenexterne-link-icoon op de website van Meerbomen.nuexterne-link-icoon . Zo houdt de organisatie een oogje in het zeil dat de bezoekers verspreid over de dag komen.

Opslagplek

Meerbomen.nu oogst de zaailingen die boventallig of ongewenst zijn in een natuurgebied. Ze staan bijvoorbeeld te dichtbij het wandelpad en zouden anders weggemaaid worden. Deze boompjes brengen vrijwilligers naar een tijdelijke opslagplek. Of ze worden direct opgehaald door iemand die ze graag wil planten.

Gratis boompjes?

Hoe kan het dat er gratis boompjes worden weggeven? Franke van der Laan, oprichter van MEERGroen en bedenker van Meerbomen.nu legt uit: “Elke boom produceert jaarlijks honderden zaailingen. De meeste van deze zaailingen overleven het niet omdat ze groeien op plaatsen waar ze niet kunnen uitgroeien tot volwassen bomen. Door deze zaailingen in de winter voorzichtig uit te scheppen en weg te geven, groeien ze elders uit tot volwassen bomen. Dit is een logische, goedkope, duurzame én leuke manier om meer bomen in Nederland te krijgen.”

Diverse bestemmingen

De boompjes krijgen diverse bestemmingen. Franke van der Laan: “Denk aan particulieren die hun tegels vervangen door groen. Of landbouwers die traditionele heggen en knotwilgen willen herstellen. Of aan scholen die groene schoolpleinen aanleggen, wat bijdraagt aan een gezondere omgeving voor de jeugd. Noem maar op! De boompjes op onze nieuwe plek in Lincolnpark zijn als zaailing geplant door vrijwilligers.”

De vestiging van MEERGroen aan Schorpius in Hoofddorp waar gratis boompjes zijn af te halen. Foto: gemeente Haarlemmermeer.

Meerbomen.nu gaat over de grens

Het succes van Meerbomen.nu reikt verder dan Nederland. Ook in Engeland, Duitsland en Frankrijk worden gratis bomen uitgedeeld. Projectnamen zijn bijvoorbeeld ‘More Trees Now’ en ‘Mehr Bäume Jetzt’. Het gebruik van dezelfde software en de betrokkenheid van vrijwilligers versterken de kracht van dit wereldwijde initiatief.

Tijdsloten

“Er blijft nooit iets over”, zegt Franke van der Laan. "Het vertrouwen in de Nederlandse mentaliteit, vooral de 'Dirk van den Broek-mentaliteit', is enorm. Mensen komen massaal op iets af als het gratis is. Om de drukte te regelen werken we met tijdssloten en vragen we mensen zich aan te melden. Ondanks dat we al jarenlang gratis bomen uitdelen, blijven honderden mensen komen.”

Net gebouwde kas

MEERGroen verplaatst haar activiteiten de komende tijd steeds meer naar Lincolnpark, omdat de tijd in Park 20|20 ten einde loopt. Zoals altijd al het plan was, komt er een bedrijfspand op de markante plek aan de Scorpiusweg. De nieuwe plek in Lincolnpark ligt aan de Nieuwe Bennebroekerweg naast de Meerkerk. Deze is te herkennen aan de pas geleden gebouwde kas, de schaftkeet en de zeecontainer voor de opslag van materialen.

De vrijwilligers van Meerbomen.nu heten Haarlemmermeerders welkom. Foto: MEERGroen.