Staatsbosbeheer start werkzaamheden Venneperhout
Staatsbosbeheer is gestart met het snoeien van bomen en struiken langs de wandelpaden in Venneperhout. Dit is het begin van een grotere kwaliteitsverbetering. Er worden ook andere werkzaamheden uitgevoerd, zoals onderhoud van het bos en het opknappen van entrees en parkeerplaatsen, als er genoeg geld is.
De belangrijkste taak is het verbeteren van de wandelpaden. In de winter is het vaak modderig in Venneperhout. Dat komt door slechte afwatering. Staatsbosbeheer verbetert de afwatering en herstelt de paden. Het snoeien gebeurt zodat de aannemer goed kan werken. Tijdens het werk zijn de wandelpaden tijdelijk afgesloten.
Wethouder Mariette Sedee: "Met deze verbeteringen willen Staatsbosbeheer en de gemeente Haarlemmermeer Venneperhout aantrekkelijker maken, zodat onze inwoners en bezoekers uit de regio er beter kunnen recreëren en genieten van de natuur. Het is belangrijk dat onze groene ruimtes goed onderhouden worden, zodat iedereen ervan kan genieten."
Bomen en biodiversiteit
De bomen in Venneperhout zijn ongeveer twintig tot dertig jaar oud en staan vaak te dicht op elkaar. Daardoor hebben ze niet genoeg licht en ruimte. Staatsbosbeheer verwijdert een aantal bomen. Zo kunnen andere bomen beter groeien. Daarnaast kunnen kruiden beter groeien omdat zij meer licht krijgen. De kruiden zijn weer belangrijk als voedselbron voor insecten. Op andere plekken plant Staatsbosbeheer juist nieuwe bomen. Zo komt er meer variatie in de soortensamenstelling. Staatsbosbeheer plant ook verschillende struiken. Dat is niet alleen mooi, maar ook goed voor vogels en vlinders. In de essenlaan langs het hoofdfiets-en wandelpad, zijn zieke bomen gekapt vanwege een schimmelziekte. Staatsbosbeheer verwijdert in oktober de oude stobben. In december planten zij hier nieuwe, windbestendige bomen.
Financiële hulp
Na het wegvallen van overheidssubsidies in 2011 vanuit het Rijk voor het uitvoeren van goed beheer, heeft de gemeente Haarlemmermeer aan Staatsbosbeheer financiële hulp geboden voor de kwaliteitsverbetering. Ook het Gebiedsfonds Spaarnwoude, een samenwerking tussen Recreatieschap Spaarnwoude en Staatsbosbeheer, ondersteunt het project. De verbeteringen zijn niet alleen gericht op Venneperhout, maar ook op andere Staatsbosbeheer-gebieden in de gemeente, zoals Zwaansbroek (Bij Lisserbroek). De vervanging van de zieke essen is mogelijk door een donatie van de onderneming Kite Pharma uit Hoofddorp. Staatsbosbeheer is ook een crowdfunding gestart voor herstel van een vernielde brug in Venneperhout.
Staatsbosbeheer start met werk in Venneperhout. Foto: Jan den Boef, Staatsbosbeheer.
Planning
Staatsbosbeheer voert het werk in twee delen uit. Het eerste deel duurt ongeveer tot en met maart 2025. Het tweede deel van het werk gebeurt vanaf september 2025. Meer informatie hierover staat op de website van Staatsbosbeheer.
Meehelpen als vrijwilliger
Met de komst van een nieuwe boswachter in het beheerteam is Staatsbosbeheer gestart met de werving van beheervrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden op de website van Vrijwilliggroen.