Het Intercity Hotel op Schiphol Trade Park tijdens de bouw twee jaar geleden

SHARE Meets op 16 november over Schiphol Trade Park

10 oktober 2023
Duurzaamheid, Ondernemers

Schiphol Trade Park, net gekozen tot meest duurzame logistieke business park ter wereld, staat op de agenda van SHARE Meets op 16 november. Het gaat dan over succesvolle pioniers die zich met een vernieuwende visie inzetten voor dit bedrijvenpark. Wethouder Marja Ruigrok reikt dan ook de SHARE Award uit, dit keer aan Bio Bound uit Cruquius.

Schiphol Trade Park is eigendom van SADCexterne-link-icoon. Gespreksleider Alex Tuinstra (gemeente Haarlemmermeer) gaat tijdens de bijeenkomst in gesprek met Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC) en Arno Jansen (manager MVO SADC). Schiphol Area Development Company (SADC) is innovatief pionier op het gebied van duurzame, circulaire bedrijventerreinen. Uitgangspunt van de visie ‘Werklandschap van de toekomst’ is dat economie en ecologie naadloos samengaan. Het doel is een gezonde, groene omgeving waar mensen graag werken, verblijven en de natuur goed kan gedijen. Het gaat erom welke stappen allemaal nodig waren om tot deze visie voor dit gebied te komen? 

Dan zijn er drie sessies waaraan de deelnemers kunnen meedoen: 

Werklandschappen van de Toekomst 

Senior Landscape designer Michelle de Roo (senior landschapsontwerper PosadMaxwanexterne-link-icoon), Edwin van der Strate (manager klimaatadaptatie Tauwexterne-link-icoon) en Arno Jansen (manager MVO SADC)j vertellen over de ecologische visie van Schiphol Trade Park, natuurinclusief bouwen en Werklandschappen van de Toekomst. Uniek aan de ecologische visie is dat er behalve een focus op duurzame gebouwen en infrastructuur, ook wordt gelet op het versterken van de biodiversiteit. Het gebied is rijk aan flora en fauna.  

Natuurinclusief bouwen bij Intralox LLC Europe  

Dit bedrijf levert over de hele wereld uitwisselbare kunststof transportbanden. Het Europees hoofdkantoor zit sinds augustus op Schiphol Trade Park. Danielle Hagers (Purchase en Facility Manager) vertelt dat Intralox Europeexterne-link-icoon heeft geïnvesteerd in de nieuwste duurzame technologieën en is lid van het eerste virtuele net van Nederland. Het nieuwe hoofdkantoor (beoordelingsniveau BREEAM Excellent) voldoet aan de hoge duurzaamheidseisen die Schiphol Trade Park stelt en is natuurinclusief. Zo valt het ontwerp van Intralox op door het groengebruik in de buitenruimte, maar ook door de keuze van natuurlijke materialen en een groene parkachtige opzet.  

Virtueel energiesysteem, Energy Hub Schiphol Trade Park 

Schiphol Trade Park heeft het eerste collectieve en duurzame energiesysteem van Nederland: het virtuele net ofwel Energy Hub. Arnoud van der Wijk (projectmanager SADC) legt uit hoe bedrijven de capaciteit op het bestaande net delen. Daardoor hebben ze geen last van de bestaande netcongestie en zijn klaar voor een duurzame toekomst. Op steeds meer plekken in Nederland leidt congestie op het elektriciteitsnet ertoe dat nieuwe bedrijven niet meer van voldoende stroomcapaciteit kunnen worden voorzien. Daarom heeft SADC op Schiphol Trade Park deze oplossing samen met de vastgoedeigenaren, nieuwe klanten en de netwerkbeheerder gebouwd.  

Het Intercity Hotel op Schiphol Trade Park tijdens de bouw twee jaar geleden. Foto: Kees van der Veer

SHARE Haarlemmermeer Highlights 

SHARE Haarlemmermeer staat sinds 2009 in het teken van innovatieve ontwikkelingen en kansen in Haarlemmermeer en Metropoolregio Amsterdam. Het is een unieke samenwerking tussen SHARE Founders uit het bedrijfsleven en gemeente Haarlemmermeer. In 2024 bestaat SHARE vijftien jaar. Hoe is het begonnen? Wat zijn highlights? Alex Tuinstra gaat in gesprek met SHARE Founder Laurens Schenk. 

Bio Bound wint twaalfde SHARE Award 

Het laatste programmaonderdeel is de uitreiking van de SHARE Award 2023 door wethouder Marja Ruigrok (Economische zaken). De prijs wordt voor de twaalfde keer uitgereikt en is een blijk van erkenning voor een bedrijf dat opvalt in de regio Haarlemmermeer op het gebied van duurzame innovatie en pionieren. Winnaar Bio Boundexterne-link-icoon uit Cruquius is een innovatieve koploper dat de traditionele manier van produceren van beton op zijn kop zet. Sinds de oprichting is de missie van Bio Bound om bij te dragen aan een meer milieuvriendelijke en duurzame inrichting van de openbare ruimte, terwijl ze de ecologische impact verminderen. Bovendien zijn hun producten volledig recyclebaar en worden ze geleverd met een 'Take Backcertificaat'. Het bedrijf neemt producten terug aan het einde van hun levensduur zijn. Daardoor is Bio Bound zowel duurzaam als circulair. 

Bio Bound wint Share Award. Foto: Jur Engelchor

Informatie en aanmelden  

SHARE Meets op 16 november is van 15.00 tot 17.00 uur in het Intercity Hotel op Schiphol Trade Park. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via deze linkexterne-link-icoon. Kort voor de bijeenkomst volgt een bevestigingsmail met informatie. Het bijwonen aan SHARE Meets is kosteloos.  

Wat is SHARE Meets? 

SHARE Meets is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Groep, Rabobank, DuraVermeer, SADC, Schenk Makelaars en gemeente Haarlemmermeer. Een aantal keren per jaar wordt een bijeenkomst georganiseerd op een inspirerende locatie in de regio. Doel is om in een informele, interactieve setting concreet aan de slag te gaan en slimme innovaties te vertalen naar winstgevende businesscases.