Samenwerken aan plan terrein oude brandweerkazerne

22 mei 2024
Nieuws, Wonen

Het college van burgemeester en wethouders gaat samenwerken met Ymere aan de ontwikkeling van de plek van de oude brandweerkazerne in Zwanenburg-Halfweg. Het plan is om aan de Olmenlaan modulaire sociale huurwoningen neer te zetten. Dat zijn woningen waarvan grote delen in de fabriek worden gemaakt.

Wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw is blij met de samenwerking: “Heel fijn dat we nu weten wat er op deze plek in Zwanenburg gaat gebeuren en dat er meer woningen in Zwanenburg bijkomen. Dat is hier net als in het hele land hard nodig.” 

De grote delen van de woningen heten 'modules'  

Het voordeel van deze woningen is dat ze een kortere bouwtijd hebben dan woningen die op de klassieke manier worden gebouwd, zoals bouwen in de buitenlucht met bakstenen en cement. Door de beschutte bouw in de fabriek is er bijvoorbeeld geen last van het weer. De woningen komen kant en klaar op de bouwplaats aan (prefab). De gemeente sluit voor de bouw van de woningen een Intentieovereenkomst met Ymere. Het is nog niet bekend hoeveel huizen Ymere gaat bouwen.  

De oude brandweerkazerne is onderdeel van Hart van Zwanenburg 

Dit is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer en partijen in het dorpscentrum. Veel werk zit er nu op. Om het dorpshart te bouwen, maakte de Lidl aan de Dennenlaan plaats voor een nieuw dorpshuis en dorpsplein. Op de plek van het dorpshuis aan de Olmenlaan kwam het nieuwe pand van de Lidl. En nu dus het onderzoek naar woningen op het terrein van de oude brandweerkazerne. De sloop van de oude brandweerkazerne is in volle gang en is in juni klaar. 

Uitwerking van de plannen 

De gemeente werkt samen met Ymere de plannen uit. Voordat er kan worden gebouwd moeten nog diverse procedures worden doorlopen, zoals het verkrijgen van bouwvergunning enzovoort.  Zoals het er nu uitziet kunnen de eerste woningen in de zomer van 2026 worden geplaatst.  

De oude brandweerkazerne in Zwanenburg. Foto: Jur Engelchor