Het Raadhuisplein

Samenhang tussen gebouwen rond Raadhuisplein Hoofddorp

08 maart 2023
Nieuws

Het Raadhuisplein in Hoofddorp moet een aantrekkelijk plein worden in Stadscentrum Hoofddorp. Het wordt een sfeervol en gezellig plein met daaromheen appartementen, horeca met terrassen en andere voorzieningen. De gemeente geeft nu de mogelijkheden en voorwaarden mee over de kwaliteit en de uiterlijke kenmerken van de verschillende gebouwen. Dat geheel heet een beeldkwaliteitsplan. Het ontwerp beeldkwaliteitsplan ligt binnenkort ter inzage.

“Het Raadhuisplein is onderdeel van Stadscentrum Hoofddorp, dat een centrale ontmoetingsplek moet worden voor iedereen die wil wonen, werken, ontspannen en winkelen”, zegt verantwoordelijk wethouder Jurgen Nobel. “We gaan echt de hoogte in. Daardoor krijgt het centrum een meer stedelijk karakter.” 

Samenhang tussen gebouwen  

Het is belangrijk dat er een goede samenhang komt tussen het uiterlijk van de bestaande en nieuwe gebouwen in het stadscentrum. Er komen nieuwe gebouwen rondom het Raadhuisplein, zoals het gebouw SEM en het Voorzetgebouw. Daarnaast krijgt het nieuwe gemeentehuis vanwege de specifieke functie een heel eigen uitstraling. Het ontwerp van dit gebouw past met zijn vorm en hoogte goed binnen de bestaande bouw. Door de entree te plaatsen aan het Raadhuisplein, wordt het plein bij het gebouw betrokken. Zo maakt het gemeentehuis duidelijk onderdeel uit van de omgeving. Het beeldkwaliteitsplan zorgt ervoor dat onder andere het gebruik van kleur en materialen samenhang brengen tussen de verschillende gebouwen en het plein.   

Bekijk het beeldkwaliteitsplan  

Het ‘Ontwerp beeldkwaliteitsplan Stadscentrum Hoofddorp, Raadhuisplein en omgeving’ ligt binnenkort zes weken ter inzage. Het plan is dan in te zien: 

  • Op de website www.officielebekendmakingen.nl.   
  • Op afspraak in het gemeentekantoor Beukenhorst in Hoofddorp (Taurusavenue 100), op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Een afspraak maakt u via www.haarlemmermeer.nlexterne-link-icoon of bel 0900 1852. 

In deze periode kan iedereen op het plan reageren. Op dezelfde website staat hoe u een reactie kunt indienen. Zo’n reactie heet een zienswijze en is gericht aan de gemeenteraad.

De volgende stap 

Als het beeldkwaliteitsplan definitief is vastgesteld, wordt het onderdeel van de Welstandsnota. Een bouwaanvraag die binnen het gebied van dit beeldkwaliteitsplan valt, wordt hieraan getoetst.  

Het Raadhuisplein in Hoofddorp. Foto: gemeente Haarlemmermeer