Een graafmachine

Reageren op regels voor gebruik van bodem kan tot en met 25 februari

14 januari 2025
Nieuws

In Haarlemmermeer gelden regels voor het gebruik van de bodem, bijvoorbeeld bij bouwen of graven. Deze regels zijn bedoeld om te zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving. De meeste regels zijn al eerder vastgesteld, maar nog niet opgenomen in het omgevingsplan. Voor de gemeenteraad hierover een definitief besluit neemt, krijgen inwoners de kans om hun mening te geven. Dit kan tot en met 25 februari.

Op de website officiële bekendmakingen.nl externe-link-icoonstaat hoe inwoners kunnen reageren.

Omgevingsplan

Sinds 1 januari heeft elke gemeente in Nederland een omgevingsplan. Ook Haarlemmermeer. Dit plan bundelt bestemmingsplannen en regels die gaan over de fysieke leefomgeving. Lucht, water, bodem en natuur horen bij omgeving. Ook straten, pleinen, gebouwen en het groen horen daarbij. Het omgevingsplan van Haarlemmermeer staat in het online omgevingsloketexterne-link-icoon.

Bouwen, graven en saneren

De regels waar het nu om gaat, zijn onder andere regels die de gemeente op 28 november 2023 heeft vastgesteld. Deze regels gelden sinds 1 januari 2024. Deze gaan over graven in de bodem en saneren van de bodem. Wie een woning wil uitbouwen met meer dan 50 vierkante meter, moet mogelijk een bodemonderzoek laten doen. Wie wil bouwen op vervuilde grond, moet die grond eerst saneren.

Strengere regels lood en PFAS

Er zijn ook regels over de maximale hoeveelheid lood en PFAS in de bodem als iemand een woning gaat bouwen. Lood is een zwaar metaal. Dat werd vroeger veel gebruikt in verf en leidingen. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Hiervoor neemt Haarlemmermeer het advies van de GGD over. Dat zijn strengere regels dan sommige andere gemeenten hebben. PFAS zijn stoffen die in veel producten zitten, zoals pannen en kleding. Ze blijven lang in het milieu. Voor PFAS in de bodem bestaan landelijk nog geen normen.  

Meldplicht voor staalslakken

Het gebruik van staalslakken en grondstabilisatie moet van tevoren worden gemeld. Staalslakken zijn een restproduct bij het maken van staal. Ze worden gebruikt bij wegen of geluidswallen. Als staalslakken met water in aanraking komen, kan dit slecht zijn voor het milieu. Grondstabilisatie is het verharden of stabiliseren van een slappe grondlaag door de bodem te injecteren met een bindmiddel. Als bekend is waar staalslakken en grondstabilisatie worden gebruikt, kan de gemeente beter toezicht houden bij de aanleg en de gevolgen voor de omgeving beperken.  

Regels over graven in de bodem staan in het omgevingsplan. Foto: Shutterstock.

Alle regels bij elkaar

Wie alle regels wil bekijken, kan terecht op:

In het omgevingsplan Haarlemmermeer externe-link-icoonzijn de regels over de bodem te vinden via de balk rechts bovenaan ‘In werking’ en daarna ‘ontwerpversies ter inzage’.