De containers in de proefopstelling

Proef met anders bouwen levert flinke vermindering van vliegtuiglawaai op

20 februari 2023
Wonen

Het geluidsniveau van vliegtuigen kan gemiddeld tot veertien decibel dalen door zogenaamd geluidsadaptief te bouwen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek van onder andere AMS Institute en TU Delft.

Een jaar geleden is er bij het Schiphol Tradepark (STP), nabij Hoofddorp, het Urban Comfort Lab opgericht door AMS Institute, TU Delft, de gemeente Haarlemmermeer, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Stichting Leefomgeving Schiphol (SLS). Bij STP staan honderden zeecontainers opgestapeld om een woonwijk te simuleren. Hier wordt onderzocht of gebouwen zo ontworpen en gepositioneerd kunnen worden dat vliegtuiggeluid minder hoorbaar wordt. Die resultaten zijn dus positief.

Teveel lawaai zorgt voor een ongezonde woonomgeving. Nieuw onderzoek toont aan dat de vormgeving van gebouwen tot minder geluid leidt, ook in de buitenruimte. De nieuwe inzichten helpen om de leefbaarheid van de woonomgeving rond luchthavens te verbeteren, en dus betere woonomgevingen te kunnen ontwerpen.

“Langdurige blootstelling aan geluid is onaangenaam en kan leiden tot psychische en door stress veroorzaakte ziekten. Het is daarom van belang om de wisselwerking tussen geluidsverspreiding en het ontwerp van straten en gebouwen te begrijpen”,zegt Martijn Lugten, onderzoeker bij AMS Institute, die het onderzoek leidde.

Vervolgstappen: Gazons, bomen en groene muren

Het toevoegen van gazons en groene muren kan de geluidsniveaus waarschijnlijk met nog eens drie decibel verminderen. Samen met de effecten van bomen in straten zal dit verder worden onderzocht. Ook focust vervolgonderzoek zich op temperatuur en luchtvervuiling.

Jurgen Nobel, niet alleen wethouder luchthavenzaken, maar ook woningbouw is blij met de resultaten. “Wij kijken in Haarlemmermeer veel naar manieren om de negatieve effecten van de luchtvaart, die ons ook zoveel economische voorspoed geeft, te verminderen. Daarom zijn wij vanaf het begin nauw betrokken bij dit onderzoek. Het verbeteren van de leefomgeving is altijd een speerpunt bij ons. Dus dan is dit goed nieuws. Het zou mooi zijn als we nu een echte woonwijk kunnen bouwen, met de inzichten die uit dit onderzoek komen.”

Via deze datavisualisatieexterne-link-icoon is te zien hoe dit verschil in geluid klinkt.

Proefopstelling van containers. Foto: Martine Goulmy