Een wandelpad in Park De Veldpost.

Park De Veldpost voor mens én dier

08 mei 2024
Badhoevedorp, Nieuws

Badhoevedorp heeft er een nieuw recreatiegebied bij: Park De Veldpost. Een bosachtig park van ongeveer 20.000 m2 waar je kunt struinen door het groen, op een bankje in de zon zitten, picknicken, spelen, een rondje rennen of je uitleven op de sporttoestellen. En waar hopelijk ook een heleboel insecten, vogels, vleermuizen en amfibieën zich thuis gaan voelen. De 498 bomen en 38.000 planten hebben natuurlijk even de tijd nodig om te groeien, maar ook nu kun je er al prettig vertoeven. Op 15 mei is de feestelijke opening met leuke activiteiten.

Opvallend zijn de glooiende heuvels van zo’n 4 à 5 meter hoog in het park. “Die maken het gebied wat spannender”, aldus architect Cees van der Veeken van LOLA landscape architects die verantwoordelijk is voor het ontwerp. “Ze doorbreken het rechtlijnige, uitgestrekte landschap van de polder en bieden een zekere afscherming van de nabijgelegen snelweg. Helemaal als straks de bomen en struiken meer volgroeid zijn. En bovenop de heuvels heb je een mooi uitzicht over de omgeving en Schiphol.” 

Metamorfose

De aanleg van het park heeft alles te maken met de omlegging van de A9 en de metamorfose die het dorp ondergaat. Niet alleen komen er mooie nieuwe woonwijken in het dorp, maar aan de zuidkant, tussen de Schipholweg en de omgelegde A9, wordt gewerkt aan een groot sport- en recreatiegebied: Park De Veldpost en Sportpark De Veldpost. Het park, gelegen naast de atletiekbaan, is nu klaar. 

Een insectenhotel in Park De Veldpost. Foto: Henk Roolvink.

Bomen en dieren

Het bosachtig karakter ontstaat door de vele bomen die zijn geplant als compensatie voor de bomen die werden geruimd bij het omleggen van de A9. Vanwege de nabijheid van Schiphol mag de begroeiing niet te hoog worden. Martine van Vliet van Atelier LoosvanVliet, verantwoordelijk voor de inrichting: “Op de heuvels zijn er daarom vooral struiken, terwijl de bomen in de lagere delen staan. Verschillende soorten inheemse bomen, ook groenblijvende, die het goed doen in dit klimaat. Weidemengsels en een insectenhotel maken het gebied aantrekkelijk voor insecten, die weer als voedsel dienen voor de vogels. Verder zijn er onder meer een ijsvogelwand, broeihopen voor ringslangen en vleermuiskasten.” 

Uitstraling

Maar ook voor mensen is het park een fijne, mooie plek om te verblijven. Bewoners van Badhoevedorp hebben bij de start van het ontwerptraject meegedacht over de plannen en hun wensen ingebracht. “Langs en over de heuvels kun je een rondje wandelen of hardlopen over kronkelende paden van schelpen en asfalt”, vertelt Martine van Vliet. “Voor asfalt is gekozen zodat het park ook toegankelijk is voor mensen met rolstoel of rollator. Op open plekken staan grote picknicktafels en verspreid door het park vind je bankjes en sport- en speeltoestellen. Allemaal van hout, zodat het geheel een natuurlijke uitstraling heeft en een andere sfeer dan bijvoorbeeld het Lint, de nieuwe fiets- en wandelroute door het dorp.” Ook komt er een Jongeren Ontmoetingsplek.

Een wandelpad in Park De Veldpost. Foto: Henk Roolvink.

Aaneengesloten groengebied

Park De Veldpost is, samen met een groene strook die nog wordt ontwikkeld langs de Schipholweg, onderdeel van een groene verbinding van natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude: de Groene AS. “Een aaneengesloten gebied van groen en water, dat niet alleen waardevol is als recreatiegebied maar ook aantrekkelijk voor flora en fauna”, aldus Cees van der Veeken. “Mooi dat er bij alle ontwikkelingen in Badhoevedorp niet alleen oog is voor kwaliteit ín het dorp, maar ook voor kwaliteit aan de randen. Vanuit het dorp loop je niet gemakkelijk de polder in. In dit gebied kunnen inwoners een ommetje maken en ontspannen in een gevarieerde, groene omgeving. De oplevering is een eerste stap, het is altijd spannend om te zien hoe een gebied zich ontwikkelt. De natuur gaat haar eigen weg, sommige dingen werken wel, andere niet en wensen kunnen in de loop van de tijd veranderen. Er zijn daarom nog niet zo heel veel voorzieningen, zodat er later nog iets kan worden toegevoegd.”

Feestelijke opening 

Iedereen is van harte welkom op woensdag 15 mei om de opening van het park mee te vieren. Park De Veldpost ligt aan de Schipholweg tegenover de Oleanderlaan. Om 14.30 uur is de officiële opening door wethouder Mariëtte Sedee en daarna zijn er allerlei leuke activiteiten, zoals Happy Stones versieren, een bootcamp en een coole opblaas-stormbaan. Ook kun je je opgeven om twee keer gratis mee te trainen met de atletiekvereniging of voor een proefles SlowRun of HappyWalk. Kijk hier voor het hele programmaexterne-link-icoon.

Park De Veldpost biedt veel mogelijkheden om te recreëren. Foto: Henk Roolvink.