burgemeester Marianne Schuurmans spreekt de nieuwjaarstoespraak uit

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Marianne Schuurmans

06 januari 2025
Nieuws

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haarlemmermeer hield burgemeester Marianne Schuurmans haar traditionele nieuwjaarstoespraak. Belangstellenden die de toespraak niet live konden bijwonen, kunnen de tekst teruglezen op InforMeer.

Lieve mensen,
Wat fijn om u hier, in het nieuwe jaar, welkom te mogen heten. Laat ik beginnen om u, namens het gemeentebestuur van Haarlemmermeer een voorspoedig 2025 te wensen. Een nieuw jaar vol uitdagingen, maar ook vol kansen en lichtpunten. Dit jaar zie ik, als uw burgemeester, het als mijn grootste persoonlijke uitdaging om bij te dragen aan optimisme, verbinding en dialoog en de samenredzaamheid in onze gemeente te versterken.

We hebben een mooie en relatief rustige jaarwisseling gehad in onze gemeente. Dit hebben we ten eerste te danken aan u, onze inwoners, die nog weten hoe je een jaarwisseling hoort te vieren. 

Maar daarnaast wil ik mijn dank uitspreken aan de medewerkers van de politie, brandweer, marechaussee, gemeente, ambulancediensten, meldkamers en buurtvaders. Met eigen ogen heb ik tijdens deze nacht ervaren hoe zij, wanneer het onverhoopt wél fout gaat, met enorme inzet en compassie onze inwoners bijstaan en hulpverlenen en bij verstoringen van de openbare orde onmiddellijk de-escaleren, of ingrijpen. Jullie zijn belangrijk voor onze veiligheid, dank jullie wel!

We staan aan de vooravond van een markant jaar. Bijna een kwart van de 21e eeuw ligt achter ons. We gaan het laatste volle jaar in van het huidige lokaal bestuur, met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 in het vooruitzicht. 

2025 is ook het jaar waarin we 80 jaar vrijheid vieren. Vrijheid, die we pas echt kunnen waarderen als we beseffen hoe hoog de prijs van deze vrijheid was. Daarom herdenken we eerst op 4 mei alle gevallenen van deze strijd. En in de week van 5 tot en met 10 mei zal de vrijheid als een feestelijk lint van licht door onze kernen trekken. 

Dames en heren,

Het afgelopen jaar hebben we wederom laten zien dat we de economisch sterkste regio van Nederland zijn. Tegelijkertijd groeien we als gemeente steeds groener, niet alleen met een groenere economie maar ook doordat onze openbare ruimte letterlijk steeds groener wordt. Hoofddorp en Badhoevedorp werden in 2024 zelfs uitgeroepen tot respectievelijk groenste stad en groenste dorp van Nederland. In zo’n groene gemeente is het dan ook logisch dat de fiets een steeds prominentere plek krijgt in onze bereikbaarheid.

We blijven ons inzetten voor goed openbaar vervoer en hopen tegen het einde van 2025 een akkoord te hebben over de mogelijke route van de Noord/Zuidlijn van de metro. 

Goed onderwijs staat centraal in Haarlemmermeer, met aandacht voor het welzijn van onze leerlingen. Voor kinderen die extra zorg nodig hebben, brengen we jeugdhulpverlening ín de school, met het onderwijs-zorgarrangement en dat alles in duurzame schoolgebouwen.

In Nieuw-Vennep zullen dit jaar eindelijk de eerste palen worden geslagen voor het Mercatorgebouw en het Marktgebouw. Hiermee krijgt het project De Nieuwe Kom de gewenste en noodzakelijke 'boost'. 

We blijven oog houden voor hen die het moeilijker hebben. Ons sociaalwerkbedrijf AM-match zorgt ervoor dat niemand aan de kant hoeft te staan. Dit jaar zullen we ook inwoners die schuldhulpverlening nodig hebben sneller en beter helpen.

Het woord ‘energiearmoede’ heeft helaas zijn intrede gedaan in onze samenleving. Daarom geven we gratis tweedehands zonnepanelen aan inwoners die hiermee te maken hebben, evenals energiezuinige koelkasten en isolatiemiddelen. 

Haarlemmermeer heeft een rijke geschiedenis die weerklinkt in namen als ‘Graan voor Visch’. Onze gemeente was ooit agrarisch, en molen De Eersteling speelt daar een grote rol in. Die molen is onlangs gerestaureerd en sinds mei dit jaar weer volledig in bedrijf.

Degenen die Haarlemmermeer nog zien als een jonge gemeente zonder veel geschiedenis, wil ik voorgoed uit die droom helpen. 
Met een geschiedenis die voor onze gemeente startte 173 jaar geleden toen de Waterwolf, die in de 19e eeuw tegen de poorten van Amsterdam aanklotste, rust had gevonden. Maar nog verder terug, naar 451 jaar geleden, toen hier op het Haarlemmermeer een zeeslag tegen de Spanjaarden met bijna 200 schepen plaatsvond, naar 40 jaar na Christus toen dit nog veenmoeras was waar de Romeinen verbleven en zelfs 5000 jaar terug naar de tijd dat deze regio aan de Noordzee grensde. Deze waardevolle erfenis moeten we doorgeven aan nieuwe generaties; In het nieuwe paviljoen van het Cruquiusmuseum komen straks de verhalen van onze polder, onze gemeente en het gemaal samen.

Dames en heren,

Het afgelopen jaar heeft wederom bewezen dat Haarlemmermeer allesbehalve saai is. Er wordt hier veel en op hoog niveau gesport, wat resulteerde in de uitreiking van maar liefst 180 sportmedailles. Internationaal staan we op de kaart met prachtige evenementen als Mysteryland en Awakenings, en lokaal genieten we van de vele jaarlijkse dorpsfeesten, mogelijk gemaakt door talloze fantastische vrijwilligers.

In 2025 hopen we te starten met het evenemententerrein in PARK21, een waardevolle aanwinst voor onze gemeente met parkbos, laanbeplanting en open velden. Op het gebied van woningbouw verwachten we dit jaar, net als in 2024 wederom 800 woningen opgeleverd te zien en kijken we reikhalzend uit naar 2026, waarin zo’n 2000 tot 3000 woningen zullen worden opgeleverd. 

En een belangrijk thema voor de politiek zal de zorg over het ravijnjaar 2026 zijn, wanneer alle gemeenten een aanzienlijk kleinere bijdrage van het Rijk zullen gaan krijgen. De gemeente zal scherp aan de wind moeten blijven zeilen om een sluitende begroting te hebben.

Beste mensen, 
Haarlemmermeer begon als een droogmakerij, een plek waar hard werken en ernstige ziektes hun tol eisten. Toch zijn we nu een sterke, welvarende gemeente. Dit hebben we bereikt door samen te werken, te pionieren en compromissen te sluiten. De poldergedachte, waarin inwoners, belangengroepen, ondernemingen en overheden samen doelen bereiken, is wat we nu, meer dan ooit in onze samenleving nodig hebben.

Want de wereld om ons heen wordt grimmiger en het is niet moeilijk om de samenleving te ontwrichten. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is optimisme nodig. Niet de extremen vergroten en verwijdering van elkaar, maar de verbinding in onze polder zal ons helpen. Niet de zelfredzaamheid van de sterkste, maar de zorg voor elkaar: de sámenredzaamheid.

De oorlogen elders beïnvloeden ook hier in Nederland onze levens, maar hier in Haarlemmermeer zijn we in staat gebleken om elkaar vast te houden en in gesprek te blijven. In onze gemeenteraad werd in de allerlaatste vergadering in december unaniem een motie aangenomen met een oproep tot dialoog en verbinding. Dat wij hiertoe in staat zijn, daarvoor ben ik ongelofelijk dankbaar. De kracht van de gemeenschap van Haarlemmermeer ligt in het schouders eronder en sámen werken aan oplossingen. 

Dames en heren, de Amerikaanse dichter Robert Frost zei ooit;

“In drie woorden kan ik alles samenvatten wat ik over het leven heb geleerd: het gaat verder’ 


Deze woorden herinneren ons eraan dat het leven altijd doorgaat, wat er ook gebeurt, wat er ook op ons afkomt. Belangrijke woorden in een tijd waarin conflicten naderbij komen en de mogelijke gevolgen daarvan ons kunnen raken, door bijvoorbeeld langdurige stroom- of internetuitval. Daar moeten wij ons op voorbereiden.

In dit jaar wil ik met u in gesprek gaan, met inwoners, organisaties, en ondernemers, over deze zware maar ook mooie uitdaging.

Wij kunnen dit. Wij zijn bij uitstek een gemeente waarin de kracht van het polderen kennen. Waarin we ons niet laten kisten door tegenvallers, maar de schouders eronder zetten en oog hebben voor hen die dat nodig hebben. Want wij kijken hier naar elkaar om.

Dit is de gemeenschap waar ik de afgelopen vijf en een half jaar uw trotse burgemeester van mocht zijn. Samen met u wil ik ervoor zorgen dat optimisme, verbinding, dialoog én samenredzaamheid de stevige, onverwoestbare pijlers van onze samenleving blijven. Een gemeenschap die elke dag bouwt aan een omgeving waar het fijn wonen en werken is. Waar we elkaar kennen en er voor elkaar zijn. En dat blijven we samen met u doen, ook in 2025. 

Ik wens u een warm en liefdevol 2025!