Nieuw jeugdbeleid voor kinderen en jongeren in Haarlemmermeer
Ieder kind en iedere jongere verdient een goede start en de ruimte om zich op hun eigen manier te ontwikkelen. In Haarlemmermeer vinden we het belangrijk dat kinderen en jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. We willen dat zij zich gezien voelen, kunnen meedoen en vol vertrouwen hun eigen pad kunnen volgen. Daarvoor is het nodig dat we tijdig in beeld hebben wat zij nodig hebben om weerbaar en veerkrachtig te worden.
Wethouder: Marjolein Steffens-van de Water (Jeugd): ‘Het welzijn van kinderen en jongeren gaat mij al jarenlang aan het hart. Het raakt mij dan ook als ik hoor dat jongeren vaker eenzaam zijn of dat kinderen gepest worden of voor een zieke ouder moeten zorgen. Of gewoonweg niet de kansen krijgen die ze zo hard nodig hebben.’
Preventief jeugdbeleid 2025 - 2030
Om dat te bewerkstellingen heeft gemeente Haarlemmermeer een nieuwe visie op preventief jeugdbeleid opgesteld voor de periode van 2025 –2030. Deze is aangeboden aan de gemeenteraad voor vaststelling. In deze visie zijn 13 ambities beschreven die gebouwd zijn op drie pijlers:
Opgroeien begint thuis Een veilige en stabiele opvoeding begint bij de ouders. We zetten in op het versterken van veerkracht en waar nodig het ondersteunen van gezinnen.
Kansen om te groeien: mentaal, fysiek en sociaal Iedereen moet gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien. We zorgen ervoor dat kinderen en jongeren zich weerbaar voelen, gezond blijven en veilig kunnen bewegen in hun omgeving.
De kracht van een positieve omgeving. We benutten de kracht van scholen. sport- en cultuurorganisaties, jongerencentra en andere plekken waar kinderen en jongeren samenkomen, omdat deze omgevingen bijdragen aan hun ontwikkeling, weerbaarheid en welzijn.
Van visie naar uitvoering
Wethouder Steffens: ‘van een visie worden kinderen en jongeren niet gelukkiger, het gaat natuurlijk om daadkracht. Daar hebben wij hen zelf voor nodig. Dit beleid komt voort uit gesprekken met kinderen en jongeren en in de uitvoering zullen wij hen ook betrekken. Kinderen en jongeren zijn bij uitstek ervaringsdeskundigen over wat zij nodig hebben. Daarom is ook voor de derde keer op rij het Jeugdonderzoek gedaan, zodat we alle stemmen van de jeugd kunnen horen.’
Na vaststelling van de visie wordt er een uitvoeringsprogramma opgesteld. Samen met ouders, scholen, sportclubs, huisartsen, het maatschappelijk werk en nog veel meer betrokkenen. We willen zorgen voor een stevige basis voor kinderen en jongeren. Een omgeving waar ze zich veilig voelen, zich kunnen ontwikkelen en vol vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.