Nepkleding en XTC-grondstoffen gevonden

04 oktober 2022
Veiligheid

Onder andere illegale bewoning, drie containers met nepkleding, vier kilo henneptoppen, grondstoffen voor XTC en producten om hennep te verwerken. Dat kwam aan het licht tijdens een integrale controle aan de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp. Samen met de politie, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de Douane en Liander voerde de gemeente een integrale controle uit. Eerder vond de Douane op deze zelfde locatie 20 miljoen illegale sigaretten en 23 duizend kilo illegale tabak.

“Criminele en ondermijnende activiteiten zijn een gevaar voor de omgeving: voor zowel mensen als voor het milieu”, zegt burgemeester Marianne Schuurmans. “Criminelen zijn nietsontziend en ze deinzen niet terug voor manipulatie, intimidatie of erger. We hebben de aanpak van ondermijning en criminaliteit dan ook hoog op de agenda staan.” 

In Haarlemmermeer worden regelmatig integrale controles uitgevoerd. Foto: Shutterstock.

Buitengebied 

Haarlemmermeer heeft relatief veel buitengebied. Loodsen in het buitengebied zijn in trek bij criminelen. Zij kunnen daar in betrekkelijke anonimiteit hun goederen opslaan, illegale en ondermijnende activiteiten uitvoeren of illegaal verblijven. In Haarlemmermeer zijn de afgelopen jaren steeds meer loodsen bijgebouwd. De gemeente voert regelmatig integrale controles uit met partners als de politie, Liander, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de Belastingdienst en de Douane.

De Douane en FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) hebben in augustus al een controle gehouden in de loodsen en containers aan de Nieuwemeerdijk. Daarbij werden 20 miljoen illegale sigaretten en 23 duizend kilo illegale tabak gevonden. Onder andere het feit dat niet duidelijk was wat er in de loodsen en containers was opgeslagen, was aanleiding voor de integrale controle in de laatste week van september. Burgemeester Schuurmans: “Maar we zullen ook andere loodsen en containers in de gemeente een verrassingsbezoek brengen. Samen met onze partners voeren we regelmatig integrale controles uit.”