Een huisarts in gesprek met een patiënt

‘Mensen met een vaste huisarts leven langer en gezonder’

19 november 2024
Nieuws

Hoewel nog wel eens anders wordt beweerd, krijgen de huisartsen wel degelijk veel aandacht van de Haarlemmermeerse bestuurders, zegt wethouder Charlotte van der Meij (Zorg en Welzijn). Zij trekt samen op met collega-wethouders Mariëtte Sedee (Volksgezondheid) en Beryl van Straten (Ruimtelijke Ordening) om huisartsen te helpen bij een nijpend probleem: huisvesting.

Pleisters

Huisvesting is vaak duur en ruimte wordt steeds schaarser. Over de kosten zegt wethouder Charlotte van der Meij: “Door hoge vastgoedprijzen, bouwkosten en huurprijzen is voorlopig geen uitzicht op verbetering. We doen als gemeente wat we kunnen maar het blijft pleisters plakken zo lang deze stijgende kosten niet worden meegerekend in het vaste tarief dat een huisarts per patiënt krijgt.”

Langer en gezonder leven

Huisvesting kan huisartsen opbreken waardoor ze ermee stoppen of niet eens aan een praktijk in de gemeente beginnen. Dat is een slechte ontwikkeling want er is een tekort. Dat tekort komt onder meer doordat veel huisartsen met pensioen gaan en hun praktijkruimte niet altijd geschikt is om over te dragen aan hun opvolgers. Intussen groeit Haarlemmermeer gestaag door met nieuwe woonwijken, waar extra gezondheidscentra voor nodig zijn.

Behoefteonderzoek begin dit jaar geeft aan dat Haarlemmermeer minstens vijf huisartsen erbij moet hebben. Veel inwoners hebben nu geen huisarts en diverse huisartsen nemen meer patiënten aan dan de reguliere norm van de LHV (Landelijke Huisarts Vereniging). Dat is een ongewenste situatie. Wethouder Charlotte van der Meij: “Mensen met een vaste huisarts leven langer, leven gezonder en hebben minder zorg nodig. Een vaste huisarts in de wijk is de beste garantie op goede en toegankelijke zorg en op continuïteit.”  

Op alle mogelijke manieren

Mede op verzoek van de gemeenteraad, die in februari de motie ‘Borg Eerstelijnszorg’ aannam, helpt de gemeente de zorgaanbieders bij hun huisvestingsvraagstukken. “We ondersteunen huisartsen die een aanvraag doen op verschillende manieren, we denken met ze mee over ruimtelijke inpassing en eventuele benodigde vergunningsprocedures.”

Dat is precies waar de twee huisartsen Leon Buirs en Nick Koch, die zich in Haarlemmermeer willen vestigen, op kunnen rekenen. Zij stelden wethouder Charlotte van der Meij onlangs op de hoogte van hun plannen. “Er is wel degelijk belangstelling onder huisartsen om in Haarlemmermeer aan het werk te gaan”,  reageert zij enthousiast op dit bericht.

Geen vrijbrief

De gemeente helpt niet als enige bij dit huisvestingsvraagstuk, de Zorggroep Haarlemmermeer is er primair om huisartsen te helpen met hun huisvestingsvraagstukken. De Zorggroep Haarlemmermeer zoekt zowel nieuwe locaties als extra huisartsen, in afstemming met zowel de Huisartsenvereniging Haarlemmermeer als zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid.

Wethouder Charlotte van der Meij benadrukt dat de huisarts primair zélf verantwoordelijk is voor zijn of haar huisvesting. “Onze hulp betekent niet dat we sowieso toestemming geven. Ook al willen we graag dat het huisartsen lukt om zich met hun praktijk in onze gemeente te vestigen, we geven geen vrijbrief. Begrijp me goed, wij balen net zo hard als het niet lukt en een huisarts stopt. Maar ook huisartsen moeten zich aan de regels houden en aan voorwaarden voldoen. Net als andere inwoners en ondernemers.”

Haarlemmermeer heeft behoefte aan meer huisartsen. Foto: Shutterstock.

Compensatie

Samen met de zorgwethouders van Haarlem, Groningen, Utrecht en Amsterdam publiceerde Charlotte van der Meij onlangs in NRC een soort van manifest waarvan de strekking was dat het Rijk over de brug moet komen met een compensatie voor de te hoge kosten voor een huisarts om een praktijk te beginnen. “Een probleem waar uiteindelijk onze inwoners de dupe van worden omdat de huisarts uit de wijk verdwijnt.”

Dat ook andere zorgwethouders aan de bel trekken, maakt duidelijk dat het huisartsentekort geen exclusief Haarlemmermeers probleem is. Het opmerkelijke is dat – landelijk - het aantal huisartsen sinds 2012 is gestegen met enkele duizenden. Maar daar staat tegenover dat de behoefte harder groeit doordat de bevolking groeit én vergrijst en de huisartsen meer zorgtaken erbij hebben gekregen.